Knäckte Finland – i ”Sverige-backen”

avKristoffer Bergström, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

”Hade så mycket kraft”

1 av 2 | Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
en blågul erövring Här är den – Sverigebacken. Det var exakt här Marcus Hellner fixade det första svenska VM-guldet under det pågående mästerskapet i Holmenkollen. Och det var här Ida Ingemarsdotter satte in guldrycket när hon och Charlotte Kalla vann sprintguld.

HOLMENKOLLEN. Den ligger i hjärtat av norska Holmenkollen – men nu har både Marcus Hellner, Ida Ingemarsdotter och Charlotte Kalla satt sin blågula prägel på den.

Guldattacken sattes in i Sverigebacken.

– Jag bara köttade på, säger Ida Ingemarsdotter.

– Jag hade så mycket kraft som ville ut, säger Charlotte Kalla.

Taktiken lades upp i tisdags kväll.

Och inför finalen i går sa Ida Ingemarsdotter till Charlotte Kalla att hon skulle sätta in en stöt på sista etappen bara kraften fanns.

Det gjorde den.

Ida Ingemarsdotter lade grunden till det svenska VM-guldet genom rycket i den långa backen som sedan i torsdags kallas för Hellnerbacken.

Hon plågade medvetet finskan Aino-Kaisa Saarinen uppför backen och såg till att topptrion med Sverige, Norge och Finland hängde av Italien och Slovenien.

”Kände mig stark”

– Jag kände mig stark och tyckte Saarinen inte såg lika pigg ut och hade lite taktik att gå ut i eget spår i långbacken för att visa att det svenska stålet hade släppt, säger Ida Ingemarsdotter.

Hon fortsatte att dra och tvingade upp farten.

– Jag har varit med några gånger och vet att Saarinen kan tjuvrusa lite, jag tyckte hon var lite stressad på sista och försökte vara lugn, säger Ida Ingemarsdotter.

Lyftes – av 19 vänner

Hon gav Charlotte Kalla en liten lucka inför slut-rundan. Den chansen tog Charlotte Kalla – som direkt från start skapade sig en lucka. Sen i Hellnerbacken utökade hon avståndet till Norge och Finland.

Uppe vid krönet av backen hade Char-lotte Kalla sin egen hejarklack hemifrån Sverige. De 19 vännerna lyfte fram henne mot guldet.

Precis som vid Marcus Hellners guld blev backen avgörande.

Ska vi döpa om den till Sverigebacken nu, Charlotte?

– Ja. det tycker jag....

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM