Djokovic vann US Open-finalen

avStefan Holm

SPORTBLADET

”Det har varit en otrolig säsong”

1 av 4

Novak Djokovic vann US Open.

Serben besegrade Roger Federer med 6–4, 5–7, 6–4, 6–4 i en redan klassisk nattmangling.

– Jag ska njuta av den här segern så mycket jag kan, säger 28-åringen.

Novak Djokovic fortsätter att härska i tennisvärlden. Världsettan vann Australian Open och Wimbledon och tog i natt årets tredje Grand Slam-titel.

Men han fick verkligen slita för segern i US Open. Roger Federer, som spelade sin första US Open-final sedan 2009, fortsatte med sin knockout-tennis och var ytterst nära att tvinga fram ett skiljeset.

Schweizaren låg under med 2-5, men gjorde en sista kraftansträngning och hade tre breakbollar till 5–5.

Problemet?

Under hela matchen spelade Djokovic sin bästa tennis på de viktigaste poängen, och det var det som fällde avgörandet.

Federer hade inte mindre än 23 breakbollar, men vann bara fyra av dem. Djokovic, å sin sida, utnyttjade sex av 13.

– Det är det som krävs för att vinna en Grand Slam-titel och besegra Roger. Vi har mötts så många gånger och jag tror aldrig att han har spelat dåligt i en match. Han är så jämn och pressar dig till gränsen. Jag trodde att jag skulle kunna slappna av lite när jag ledde med 5–2, men han pressade mig till sista poängen, säger Djokovic till Eurosport.

Hyllade varandra

Efter tre timmar och 20 minuters spel kunde han rikta blicken mot sin box och sätta pekfingret mot bröstet.

Jodå, han vann även om det var extremt jämnt i matchprotokollet. Djokovic vann 147 bollar, att jämföra med 145 för Federer.

Spelarna hyllade varandra i samband med prisutdelningen. De har mötts vid 42 tillfällen, och har nu vunnit 21 gånger var.

– Jag beundrar Roger och allt han gör för tennisen. Det blir alltid extra mycket press när man möter tidernas bästa tennisspelare. Jag visste att han skulle spela väldigt aggressivt och tvinga mig att plocka fram mitt bästa spel, säger Djokovic till ESPN.

Tredje Grand Slam-titeln i år

Precis som 2011 har ”Nole” vunnit tre av årets Grand Slam-titlar. I år har han dessutom nått finalen i samtliga fyra.

– Det har varit en otrolig säsong, den bästa efter 2011. Men jag njuter mer i år, för nu är jag make och pappa. Det gör allt mycket bättre, säger Novak Djokovic.

Roger Federer, som inte vunnit någon Grand Slam-titel sedan Wimbledon 2012, tvingade fram ett leende trots att han helst ville gråta.

– Det har varit två underbara veckor. Jag är väldigt nöjd med mitt spel och att vara tillbaka i finalen, säger han till ESPN.

ARTIKELN HANDLAR OM