F1-förarna i krismöte

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kräver bättre och snabbare däck

Alexander Wurz.
Foto: TT
Alexander Wurz.

Däcken är för dåliga.

Därför ska F1-förarna ha ett krismöte med tillverkaren.

–  Har vi glada förare betyder det en bättre och ärligare racing, säger Alexander Wurz.

Han är president i förarföreningen och enligt brittiska BBC ska förarna ha ett möte med däcktillverkaren Pirelli i italienska Milano. Anledningen är att idrottsmännen vill ha betydigt bättre däck med mer grepp, men tillverkaren, som haft monopol sedan 2011, har där ett uppdrag - att leverera däck som ser till att det blir en bra show.

– Förarna vill klart och tydligt påpeka att de väldigt gärna vill att Pirelli producerar ett däck som gör att  de kan köra snabbare i kurvorna samtidigt som det är säkert, säger Wurz till BBC.

– När vi har däck med ett bättre grepp har vi glada förare och har glada förare betyder att det blir en bättre och ärligare racing. Det talar klart för produkten och för att bilarna hela tiden körs på max.

Regeländring

Det planeras en rejäl regeländring till 2017, däcken ska bli bredare, bilarna likaså. Dessutom sker det förändringar på diffusorn och bakvingen blir bredare och lägre. Därför hoppas förarna på att man också ska kunna göra en större ändring på däcken och påpekar att det inte kommer att påverka säkerheten.

– Vi vet att säkerheten i bilarna och på banorna är gjord för högre hastigheter. Redan 2009 var bilarna 30 km/timmen snabbare i kurvorna jämfört med i dag, säger Wurz.

– Förarna vill minska riskerna genom att använda sig av den moderna teknologin och det de kunskaper kring säkerheten som F1 har utvecklat under åren. Förarna accepterar också att det finns en viss risk med att köra racerbil.

Idrottsmännen vill ha de bästa däcken de kan få, men Bernie Ecclestone, som fortfarande har mycket att säga till om inom F1, vill ha bra underhållning. Fansen vill ha snabba bilar, men inte långtråkiga lopp.Bernie Ecclestone anser att loppen blir mer spännande när det inte går att förutse vinnaren - med andra ord vill han inte att däcken ska hålla från start till mål.

Publicerad: