”Folk kan slåss på träningarna”

Stenhård uppladdning för finaldebutanten Udominate: ”Ganska unikt”

Udominate Basket gör sin första SM-final någonsin.

Nu avslöjar Frida Aili den hårda hemligheten bakom succén.

– Folk kan slåss på träningarna, sedan har vi hur kul som helst på sidan, ­säger landslagsstjärnan.

Största svinet och skitsnackaren i Basketligan

För fyra år sedan slutade dåvarande Umeå Comets näst sist i basketligan dam. Nu står laget i sin första ­final någonsin mot ärkerivalen Northland.

De regerande mästarna har chansen att ta klubbens andra guld. Udominate har andra planer.

– Det är kul att båda lagen har gått så bra och att Umeå också har tagit sig upp. Lite extra kul också eftersom det är så kort emellan. Det blir ett högre tryck på finalen och två lag från norr är speciellt, säger Frida Aili.

”Blir supertufft”

Den Luleåfostrade landslagsguarden har aldrig vunnit ett SM-guld. Hon hade chansen med Norrköping i fjol, nu får hon den igen med Udominate.

– Självklart tror jag att vi har stora chanser, men det kommer att bli supertufft. Det har varit jättetajta matcher. De måste fortfarande försvara sin SM-titel och vi är otroligt sugna på att ta titeln ifrån dem. Det känns som att vi har en avslappnad och skön attityd.

”Blir lätt skitsnack”

Vad är det som gör ert lag så speciellt?

– Det är bara så otroligt härlig stämning i laget, klubben och organisationen. Jag trivs så fruktansvärt bra, här vi har bara så kul tillsammans hela tiden. Det är väldigt öppet och ärligt, vilket är svårt att hitta. Speciellt med tjejer, det blir lätt skitsnack och svårt att släppa saker som händer på planen. Men vi har verkligen hittat något. Folk kan slåss på träningarna, vi kör stenhårt, sen har vi hur kul som helst på sidan. Det är ganska unikt.

Slåss ni på riktigt på ­träningarna?

– Det är verkligen jättetufft ibland, det är så vi laddar inför matcher. Det är så det ska vara.

Finalserien avgörs i bäst av fem. Den första spelas i Udominate Arena på lördag.

Största svinet och skitsnackaren i Basketligan

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.