Klubbrekord tog AIK till serieledning

AIK sätter rejäl press på de andra guldjagande lagen.

Detta tack vare 2-1 mot Häcken och nya klubbrekordet åtta raka allsvenska segrar.

– Vi har försökt att ta åtta raka sedan 1891, säger Andreas Alm till CMore.

AIK spelade ut Häcken med kraft, fysik och Mohamed Banguras långa inkast under den första halvleken på Friends ojämna gräsmatta.

Formstarke Fredrik Brustad tryckte in 1-0 i 20:e minuten efter att Häckenförsvararen Jasmin Sudic inte fått undan bollen ordentligt.

Dickson Etuhu tog en löpning på 50 meter och glidtacklade in både boll och delar av Friends gräsmatta till 2-0 efter 25 minuter, suveränt framspelad av Brustad.

Alexander Jeremejeff tog överraskande in Häcken i matchen med en 1-2-lobb strax före pausvilan.

Men så mycket närmare än så kom inte Hisingslaget, trots att de fick chansen att avsluta med en spelare mer i 17 minuter efter att Etuhu åkt på sitt andra gula kort, efter en protest.

Avstängningar nästa match

AIK imponerade och var det klart bättre laget.

– Just nu är vi ett väldigt bra fotbollslag. Vi spelar kompakt och stabilt. Paulinho är en väldigt bra fotbollsspelare som skapar många chanser för Häcken. I dag vet jag inte om han har noll eller ett avslut. Det är väldigt, väldigt bra av oss, säger Andreas Alm till CMore.

Segern var AIK:s åttonde raka allsvenska seger och innebar nytt klubbrekord.

– Segern i sig var viktigare än att det var just åttonde raka. Det blir mer kuriosa. Det är något vi försökt med sedan 1891 (när AIK bildades), säger Alm.

Därmed går AIK upp i serieledning före IFK Göteborg som på söndagen möter Hammarby på Gamla Ullevi.

– Ja, för tillfället är vi i serieledning..., säger Alm.

Smolk i glädjebägaren för AIK var att skyttekungen Henok Goitom blev varnad på tilläggstid och även han (och Dickson Etuhu) är avstängd mot Sundsvall.

– Det blev en del varningar och vi har ett gäng som är ett kort från att bli avstängda. När det gäller Henok och Etuhu så är det ganska enkelt – jag får inte ta ut dem mot Sundsvall.

– De kommer tillbaka med full kraft mot Hammarby i stället, säger Alm.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.