”Norrmännen borde tävla i Paralympics”

avPatrik Brenning

Publicerad:

Ryska utspelet: Sjuka människor borde stoppas

Idrottare med astma borde tävla i Paralympics istället för OS.

Den åsikten från Rysslands president Vladimir Putin ställer sig nu ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe också bakom.

– Hela Norges lag är ett lag med astma, säger Välbe till ryska tidningen Izvestia.

Norges dominans i det nu avslutade Tour de Ski har skapat debatt inom skidvärlden. Flera har menat att nationens överlägsenhet hotar sportens framtid.

”Det är irriterande”

Nu går ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe mer än bara ett steg längre. Ryskan, som vunnit guld vid tre olika olympiska spel, menar att norrmännen har fördel av medicinska diagnoser.

– Det är irriterande att det är ett lag fullt med astmatiker men eftersom läkarna tillåter det finns det ingenting vi kan göra. Men jag förstår personligen inte vilken typ av astma du har om du kan åka så snabbt. I världscupstafetten i Lillehammer var det tre norska lag på pallen. Det har aldrig hänt tidigare. Självklart sjunker intresset för skidsporten av en sådan dominans, säger Välbe till tidningen Izvestia.

Rysslands president Vladimir Putin har, enligt Izvestia, sagt att idrottare som tar medicin borde tävla i Paralympics istället för OS. Det skriver nu även Välbe under på.

”En sjuk person borde inte tävla”

– Jag säger alltid samma sak. Norges bäste åkare (Martin Johnsrud) Sundby sa nyligen i en intervju att han inte kunde prestera i Oberstdorf eftersom det var för varmt. Han fick problem med andningen och var tvungen att ta kraftiga mediciner. För oss är det skitsnack. Om en person är sjuk och kör på det här sättet, hur bra hade han då varit om han varit frisk? För mig borde en sjuk person inte tävla. Samtidigt, om en idrottare har en receptbelagd medicin, så kan vi inte göra något. Alla vet också att norrmännen tränar väldigt hårt så allt kan inte förklaras av astman.

Välbe menar att astmamedicinen ger norrmännen en fördel eftersom de vidgar luftrören. Ryskan säger samtidigt att hon själv inte känner till medicinernas fulla effekt eftersom hon själv inte är astmatiker.

– Men faktumet att många norska idrottare får mediciner redan i ung ålder är alarmerande.

Publicerad: