"Det är klart att det finns mirakel”

avStefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 16 | Foto: Foto: Stefan Holm
Supportar vid sidan visade sitt stöd för sin skadade förare.

MOTALA. Det är en märklig kväll på motorstadion i Motala.

Den ende föraren det talas om på läktaren och i depån finns inte med i laguppställningen.

Han är saknad, Piraternas Darcy Ward.

Mötet mellan Piraterna och Smederna gäller ingenting, och det blev om möjligt än mer betydelselöst i söndags. Det var då, under en ligamatch mellan Zielona Góra och Grudziadz, Darcy Ward kraschade så illa att han bröt två halskotor och skadade ryggmärgen.

Han skulle ju ha varit här nu, på motorstadion på Dunteberget i Motala. Han skulle ha stått med sina cyklar i bås nummer 1 i hemmalagets del av depån.

Det är som det är. Medan pirater och smeder förbereder sig för matchen ligger Darcy Ward utan känsel i underkroppen på ett sjukhus i Zielona Góra.

Han vann två raka JVM-guld och förväntades även bli nummer ett som senior. Nu, vid 23 års ålder, är karriären över.

– Det är sorgligt och berör stenhårt. Fy fan, det finns inte ord. Mina tankar är hos honom hela tiden. Att möta hans lag känns jävligt avslaget. Som tur är betyder inte matchen något, säger Magnus ”Zorro” Zetterström, Smedernas lagkapten.

Bröt ryggen två gånger

Speedway är förenat med stora faror och samtliga förare och ledare kan berätta mer om det. Där borta står Daniel Henderson, Smedernas reservförare. Hans morbror hette Kenny Olsson och dog efter en krasch 2007.

Där går Piraternas assisterande lagledare Stefan Ekberg. Under sina år som förare bröt han ryggen två gånger.

Där springer Jimmy Jansson, Smedernas lagledare. Han förlorade sin farbror, Tommy Jansson, i en krasch på Gubbängen 1976.

Där sitter C Mores expertkommentator Per Jonsson. Han blev världsmästare 1990 och dömdes fyra år senare, efter en krasch i Polen, till ett liv i rullstol.

Det krävs ett under för att Darcy Ward ska kunna gå igen, men det har skett underverk tidigare. ”STAY STRONG #43” lyder budskapet på en banderoll som två kepsprydda kvinnor bär fram till staketet som skiljer publiken från depån.

– Det är klart att det finns mirakel. Att det ska inträffa har jag fortfarande i skallen, säger piratledaren Stefan Andersson Skill.

Allt gick fel

Den här kvällen behöver han inte gå långt för att hitta bevis.

– Mirakel och mirakel... Det är slumpen som avgör och jag hade marginalerna på min sida, säger Magnus Zetterström.

Han minns den där olycksdagen, trots att snart 20 år har gått. Året var 1996 och ”Zorro” skulle köra sin tredje match för Poole Pirates, som var hans första klubb i England. Laget mötte Exeter Falcons på bortaplan och i ett av heaten gick allt fel.

Svensken och lagkamraten Craig Boyce hade ett 5–1-läge när ”Zorro” drabbades av ett stopp. På rakan räckte han upp handen för att markera att han tänkte bryta heatet, men plötsligt började motorn smattra igen. Magnus, som tappat fart, gjorde misstaget att fortsätta köra. Mark Simmonds hann inte väja och körde rakt in i svensken. Pang. Med ryggen före dundrade ”Zorro” in i sargen, som bestod av fartygsplåt.

Gåstol och korsett

Han var 24 år då, och karriären hade kunnat få ett smärtsamt slut. Två kotor i ryggen krossades, tre trycktes ihop.

– Jag låg i gipsvagga på ett sjukhus i Exeter i över en månad innan de kunde flyga mig till Mälarsjukhuset i Eskilstuna för fortsatt behandling. Jag fick lära mig gå igen, med hjälp av gåstol och korsett. Då var det ett långt uppehåll från speedwayen, berättar han.

Magnus "Zorro” Zetterström.

Var det en självklarhet att återvända till sporten?

– Fan, det är svårt att säga och jag ska inte säga att jag inte tvekade. Läkarna ville inte att jag skulle sätta mig på en cykel igen, men det drev mig framåt. Jag är en vilja av stål och även om jag hade brutit ryggen skulle det läka av sig självt, säger han.

Hann du förlika dig med tanken på ett eventuellt liv i rullstol?

– När det var som värst? Även när jag låg på sjukhus fanns inte de tankarna, och jag vet inte om Darcy tänker de tankarna. Man är så jäkla... Jag vet inte vad jag ska använda för ord... Det är ödet som avgör. Ödet.

Brukar du tänka på vilken tur du hade?

– Det gör jag hela tiden. Fast nu, när det kommer så nära igen... ”Fan, är det värt det? Du har haft din chans. Lägg av nu.” Fast den andra vågskålen är betydligt tyngre. ”Fortsätt nu. Gå inte runt och tänk på den där skiten. Ös på nu, för fan.”

”Zorros” mobiltelefon ringer. Displayen visar att det är Ola Lindholm, ”Zorros” tidigare manager och mentor som i dag sköter hans Facebook-sida och hjälper honom med sponsorarbetet.

Hemma i poolen

Ola är ytterligare ett bevis på att livet inte är rättvist. Det var honom ”Zorro” hälsade till från prispallen efter lag-VM-finalen 2010, då han hjälpte Sverige till bronset. ”Krya på dig, Ola”, hade han skrivit.

Ola Lindholm har hjälpt en speedwayförare i årtionden, men bröt själv nacken när han dök i den egna poolen hemma i Eskilstuna.

– Det är små grejer som avgör och jag hade turen på min sida, upprepar Magnus Zetterström.

■ ■ ■

1 466 personer söker sig till Motala Arena för att se matchen mellan Piraterna och Smederna. Många bär med sig flaggor, men det är få som viftar med dem. Det luktar och låter speedway, men det råder allt annat än feststämning. Fansens tankar är bevisligen fortfarande hos Darcy Ward.

Förarna måste däremot ladda om och tänka framåt. Ska man tro Magnus Zetterström är kvällens väder en spegling av det liv han lever. 

Först ett våldsamt skyfall, sedan en smekande kvällssol.

– Vad hjälper det Darcy om vi hade ställt in matchen? Inte ett skit. Det kommer alltid en morgondag, och de berörda tänker nog samma sak. Det är så här livet ser ut, och det måste gå vidare. Vi har ett jobb att utföra och speedway är och ska vara en gladiatorsport. Vi måste tillsätta en arbetsgrupp som tittar på vad vi kan förbättra, men nolltolerans kan vi bara drömma om. Det kommer att ske olyckor framöver. Så är det. Den som tror på något annat skulle jag vilja träffa, säger Magnus Zetterström.

På Dunteberget smäller det efter sex heat. Det blir knäpptyst på läktarna när hemmaföraren Adrian Miedzinski snurrar runt och blir påkörd av Smedernas Kenni Larsen, som får lämna banan i ambulans.

– Han har fått en hjärnskakning. Får han bara vila lite blir det bra, lugnar Magnus Zetterström, som är snabbt framme vid olycksplatsen.

Han har blivit 43 år och hela hans liv har handlat om speedway. Det är hans passion och yrke. ”Zorro” är uppvuxen och bosatt i Eskilstuna och förknippas, som sig bör, med Smederna. I England har han starka band till Poole Pirates, som han har representerat i över tio år.

Han minns inte om det rör sig om två eller tre säsonger, men han brukade bo hos lagledaren Neil Middleditch och hans fru, Suzi.

De har en inneboende nu också.

Darcy Ward.

Eftersom förarna blir som söner åkte Neil Middleditch i måndags till Zielona Góra för att vara vid den unge australierns sida.

– Klockan är tre på natten... Det här måste vara en mardröm. Inget kan vara så här fruktansvärt. Jag kan inte sova. Låt det vara en mardröm, så att jag kan vakna upp och allt är okej, twittrade han natten till tisdagen.

I Motala är klockan 21.49 och Piraterna har besegrat Smederna med 46-44.

– Det var skönt att få det överstökat. Vi skänker ändå en tanke till Darcy genom att bjuda på bra racing, säger Magnus Zetterström.

För Smederna är elitseriesäsongen över, men för Piraterna väntar Indianerna i semifinalen. Elit Vetlanda och Dackarna gör upp om den andra finalplatsen.

– Vi är fast beslutna om att vinna det här för Darcy, säger lagledaren Stefan Andersson Skill.

Holm tippar: Så går semifinalerna

✓ DACKARNA-ELIT VETLANDA

Dackarna visade musklerna genom att bortaslå Vetlanda utan Nicki Pedersen, men det kommer inte att hända två gånger i rad. Smålänningarna, även utan skadade lagkaptenen Jaroslaw Hampel, kommer att ta sig till final och försvara SM-guldet.

Tipset: Vetlanda till final.

✓ PIRATERNA-INDIANERNA

Piraterna ska vinna guld för Darcy Wards skull. Visst, Greg Hancock, Piotr Pawlicki och Chris Holder är världsförare, men det finns det i Indianerna också. Kumlalaget säkrar finalplatsen på hemmaplan.

Tipset: Indianerna till final.

MATCHSCHEMA

Semifinal 1, 1 september:

Dackarna–Vetlanda

Piraterna–Indianerna

Semifinal 2, 8 september:

Vetlanda–Dackarna

Indianerna–Piraterna

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM