Upplöser stallet

SPORTBLADET

Unibet lägger ner cykelsatsningen

Maktkampen inom cykelvärlden blev för mycket för Unibet, som nu kliver av sponsringen av cykelstallet med samma namn.

Det innebär att bland andra Gustav Larsson och Jonas Ljungblad får leta efter nya jobb.

Foto: STALLET LÄGGS NER. Gustaf Larsson är en av de cyklister som mister jobbet när Unibet slutar som sponsor.

I och med att spelbolaget hoppar av som sponsor är det troligen slutcyklat för det svenskbelgiska stallet mindre än ett år efter bildandet. Om inget oväntat sker kommer stallet att lösas upp vid årsskiftet.

– Vi har inget annat val. Utan pengar går det inte, säger stallets sportchef Jacques Hanegraaf till TT.

– Vi jobbar på att hitta andra sponsorer, men det blir inte lätt.

Maktkamp

Unibetstallet, med de svenska cyklisterna Gustav Larsson och Jonas Ljungblad, har kämpat i brant uppförsbacke sedan det startades förra hösten.

Stallet har licens för att delta i de så kallade Pro Tour-loppen, men har trots det portats från de stora etapploppen – Tour de France, Giro d'Italia och Spanien runt – samt flera av de mindre tävlingarna.

I vissa länder tog det stopp eftersom Unibet inte har rätt att bedriva spelverksamhet i landet, men arrangörerna har även hänvisat till att Unibet fick sin licens för sent. Det svenskbelgiska cykelstallet och många andra skyller i stället på en pågående maktkamp mellan de tre stora tävlingarna och det internationella cykelförbundet (UCI).

Dopningsfall

Enligt Jacques Hanegraaf kommer stallet att slutföra säsongen som planerat. Vad som händer med cyklisterna är fortfarande oklart.

– Vi kommer att lösa varje fall individuellt. Planen är att fortsätta till årsskiftet. Å andra sidan har vi blivit nekade att delta i så många tävlingar, senast nu Spanien runt, så tävlingsschemat kan ju komma att minskas ytterligare, säger han.

Unibet är det andra cykelstallet på kort tid som beslutat att lägga ned verksamheten. I förra veckan meddelade Discovery Channel att stallet kommer att upplösas, också det på grund av det sviktande sponsorintresset.

Discovery Channel, där bland andra årets Tour de France-vinnare Alberto Contador cyklar, hänvisade till att de otaliga dopningsfallen skrämt bort sponsorerna från cykelsporten.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport