Svensk framgång i världscupen

SPORTBLADET

Baryard Johnsson trea i Olympia

Malin Baryard Johnsson blev trea i lördagens världscuphoppning på Olympia i London.

Tack vare tredjeplatsen har nu Sverige tre ryttare bland topp tio i världscupen.

Olympia firar hundra år som arena för internationella tävlingar och konkurrensen var svårast tänkbara med idel toppryttare bland de sju som gick till omhoppning.

– Det blev en fin julklapp till publiken och en suverän omhoppning med flera av de absolut bästa ryttarna, tyckte Malin Baryard Johnsson.

Hemmaryttaren Michael Whitaker var först ut i omhoppningen men hans stjärna Portofino var inte riktigt med på noterna och det blev två nedslag. Malin var näst på tur och hon red för att vinna.

– Jag förstod att Jessica skulle bli svår och även Nick Skelton och Albert Zoer är snabba så jag red så fort jag kunde, sade Baryard Johnsson.

Butterfly Flip blir lätt het på galoppsträckorna så Malin kunde inte rida för fort där men det tog hon igen med snäva svängar och tog ledningen.

Rutinerade Tim Stockdale från Storbritannien fick ett nedslag, liksom holländske Albert Zoer som sitter på en av världens bästa hästar Oki Doki. Jessica Kürten från Irland på ytterst försiktiga stoet Libertina red ungefär lika som Malin men med två hinder kvar lade hon upp tempot, flög över de två sista hindren och gick i mål som ny ledare. Siste startande, hemmaryttaren Nick Skelton på trotjänaren Arko III, var också snabbare än Malin. Men Kürtens ledartid kunde han inte slå.

– Jag blev matförgiftad i går och har inte sovit på hela natten så jag kände mig inget vidare men hästen kändes stark, sade Jessica Kürten som nu leder världscupen på 53 poäng.

Sverige har inte mindre än tre ryttare bland de tio bästa i världscuprankingen. Helena Lundbäck ligger trea, Rolf-Göran Bengtsson sexa och Malin Baryard Johnsson gick med lördagens fina insats upp på tionde plats.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport