Iförd bh i Milans färger

SPORTBLADET

Jennifer Wegerup: Dags att summera första omgången av Serie A

Tjejer i bh med lagens färger.

Spelare i nya kostymer.

Tränare som sparkar varandra i röven.

Gott folk, det är dags att summera första omgången av serie A.

Hemma igen från Italien och ligastarten. Med högvis av tidningar och färska fotbollsmagasin i bagaget, intill pecorinon. Då ni är lite för många för att kunna få smaka på den delikata osten bjuder jag er istället på lite gott småplock från helgen som gick. Buon appetito!

Tjejerna: Tänk er Supersöndag, Fotbollskväll eller någon annan fotbollsshow. Fjellström, Wernersson, Wenström och de andra manliga experterna sitter där i sina kostymer, tycker och tänker, analyserar och ritar. Då kommer det in unga tjejer i höga stövlar, trosor och bh i de allsvenska lagens färger. De dansar en liten dans, vickar på bakarna och silikonbrösten, kamerorna filmar dem snett underifrån, de ler och ler och ler. När de dansat ut ler även Lasse Granqvist lite och tackar ”de duktiga flickorna” för att de spridit kvinnlig fägring över programmet.

”Elva man – i varje lag!”

Så här ser det ut i de italienska fotbollsprogrammen, i varierande former. Lägg därtill att varje program har en kvinnlig programledare som bistår den manlige. I galaklänning läser hon upp resultatlistorna.

Ungefär där tar hennes fotbollskunskaper slut.

De dansande flickorna kallas ”veline” och de är nästan allesamman ihop med en fotbollsspelare eller drömmer om att bli det. Ingen reagerar, ingen protesterar mot kvinnornas roll. Inför den här ligastarten vågade sig dock Alba Pairetto på en liten protest när hon sa att ”kvinnorna i fotbollsprogrammen i dag är bara kuttersmycken”.

Pairetto slog igenom på 1990-talet i ”Galagoal” som den första kvinnan med en huvudroll.

”Men jag har inte fått någon riktig efterföljare. Männen vill inte ha en kvinna i en ledande roll när de ska prata fotboll”, säger hon.

Nej, de vill nog inte det. Programmet ”Controcampo Diritto di Rep-lica” satsar i år på unga spanjorskan Laura Barriales som ljuvt ackompanjemang till studioankaret

Alberto Brandi. När Laura intervjuas om sina fotbollskunskaper fnissar hon och säger:

”Jag vet att man är elva stycken.

I varje lag. Bra, va?!”.

Duktig flicka.

Tjusiga klockor till Inter

Kostymerna:

Om tjejerna i ”il calcio” är avklädda så är spelarna desto mer uppklädda. Som ett led i sin nya stil satsar Juventus i år på nya kostymer av märket DSquared2. Lite fräckare, lite mindre traditionellt. Milan kör med säkra kortet Dolce&Gabbana och Roma bär Pignatelli.

Regerande mästarna Inter svidar sig i Facis som även klär upp Genoa,

Torino och Udinese – samt det italienska basketlandslaget. ”Men alla har olika design på kostymerna”, försäkrar Facis.

Klockorna: Kostymer i all ära, men när det kommer till stil lär få slå Inters klockor i år. I fredags för en vecka sedan kallade klubbossen Moratti till sig Mancini och spelarna. Alla fick varsin vacker ask och se där, inuti låg en tvättäkta Rolex med guldinfattning och en scudetto-sköld ingraverad på armbandet. Jag hann tyvärr inte se om Zlatan bar sin i söndags när han strosade förbi i den mixade zonen på San Siro.

Sparken i röven: Priset som ”Premiäromgångens pinsammaste” går utan konkurrens till Catanias tränare Baldini. Han och Parmas tränare Di Carlo började tjafsa vid linjen, Baldini gick från noll till hundra på tre sekunder och pang – inför rullande tv-kameror sprang han efter Di Carlo och sparkade honom där bak. Inget gott exempel direkt och inte blir det vackrare av att det var i just Catania som den 38-årige polisen Filippo Raciti dödades i samband med ett derby, så sent som i februari.

Idioti är tyvärr lika obotligt som smittsamt.

ARTIKELN HANDLAR OM