Här laddar Anja i 37 minusgrader...

SPORTBLADET

Målet är två VM guld, jag vet att jag kan slå alla i slalom och storslalom, men marginalerna är små det vet alla som kan sporten

TÄRNABY

Vintern har tagit ett stadigt grepp om Tärnaby och det är svinkallt när Anja Pärson, 21 – lite sömndrucken – går upp mot Ingemarbacken.

Hon hälsar igenkännande på liftpersonalen, skojar lite med kompisarna och gör sig samtidigt redo för dagens första träningspass.

– I veckan tränade vi när det var 37 grader kallt, men trots kylan älskar jag det här. Liftarna går när jag vill, backarna prepareras som jag vill och allt går att fixa in i minsta detalj, säger Anja.

Foto: Egna vägar Anja Pärson laddar där hon vet att hon får de bästa förutsättningarna i hembyn Tärnaby i sin egen backe. Då spelar det inte så stor roll att det är så kallt att de flesta inte skulle gå utanför dörren.

Tre raka segrar i världscupen har gjort Anja Pärson till slalomvärldens hetaste tjej. Kroatiska OS-drottningen Janica Kostelic får stå åt sidan för 21-åringen från Sverige och Tärnaby. Med framgången följer uppmärksamhet och det är därför som Anja Pärson valt att lägga VM-uppladdningen på hemmaplan. För att i lugn och ro ladda för slalom- och storslalomtävlingen i St. Moritz.

Tackar nej till allt – för att ladda

– Det var mycket under och efter segrarna. Även nu ringer telefonen i ett, men jag tackar nej till i stort sett allt, även intervjuer. Jag måste få den här tiden för att finputsa formen, säger Anja Pärson.

Men Sportbladet får – trots den restriktiva hållningen – följa med under ett träningspass. Platsen är klassiska Ingemarbacken i Tärnaby och klockan är strax före nio på morgonen. Det är drygt 20 grader kallt och vinden gör kylfaktorn till det dubbla.

Känns det som.

– Det fungerar. Även om det var 37 grader så gick det faktiskt att åka. På toppen är det inte lika kallt. Dessutom är det bara att klä på sig mer kläder, säger Anja Pärson.

Miljön är knappast värdig en regerande mästare i slalom. Glamouren under och efter en tävling är som bortblåst och nu är det bara hårt arbete som gäller.

– Det är inte som folk tror. Dagen innan vi körde igång preparerade vi backen och det tog en hel dag. Vi skottade snö, vi sprutade vatten och putsade på banan. Jag får som alla andra ställa upp, säger Anja Pärson.

Anja – Anders Pärsons dotter

Hon är van. Hemma i Tärnaby får Anja Pärson nyttja backarna som hon vill i utbyte mot att hon hjälper till när det behövs. Sedan spelar det ingen roll om man som Anja är världens bästa slalomtjej. I Tärnaby är Anja bara Anja – Anders Pärsons dotter.

– Jag är väl inte annorlunda här än någon annan, säger hon.

Med en stor skillnad. Blickar man ut åt höger från Ingemarbacken ser man Anjabacken och Anjaliften. Två anläggningar i liftsystemet som döpts efter byns slalomdrottning.

– Såklart är man hedrad. Samtidigt känns det lite konstigt att man har någonting så stort uppkallat efter sig.

Halva Ingemarbacken är avlyst för att Anja och landslagskompisen Susanne Ekman ska kunna träna på tid. I övrigt får de samsas med alla andra skidåkare, men det är knappt någon noterar att det är Anja som är på plats.

Alla är vana att se henne.

– Det är också skönt. Här kan jag vara mig själv, en i mängden. Det finns ingenting att stressa upp sig för.

Om en dryg vecka körs storslalomtävlingen i VM och Anja får gälla som favorit efter de senaste framgångarna, men hon är inte nervös. Tvärtom, hon längtar till den dagen hon står i startkuren i St. Moritz och väntar på klarsignal.

Svårt att äta före tävling

– Jag är inte den typen som går omkring och oroar mig. Faktiskt, jag blir sällan nervös. Enda problemet är att jag har svårt att äta inför en tävling. Men det är väl mitt sätt att reagera, säger Anja.

Hon vann sitt första – och hittills enda – VM guld för två år sedan i S:t Anton och är regerande mästare i slalom.

Nu är det upp till bevis.

– Målet är två guld. Jag vet att jag kan slå alla i slalom och storslalom, men marginalerna är små. Det vet alla som kan sporten. Hur som helst, får jag inte med mig hem en medalj blir jag jäkligt besviken, säger Anja Pärson.

Två åk till har Anja lagt bakom sig och pappa Anders kommer fram och säger att det är fikadags. Kaféet vid foten av Ingermarbacken är öppet och alla – Anja och Susanne, tränarna Mikael Ljunglind och Jesper Brügge och pappa Anders – skyndar sig dit. I kassan säger alla ”Pärson” och skulden skrivs upp på en vit liten lapp.

Två–tre åk, sen värme

– Två–tre åk, max. Sedan måste man gå in och värma sig, säger Anja och sätter sig vid ett av borden.

Hon dricker choklad, toppat med grädde och diskuterar herrarnas super-G i VM med övriga landslagsgänget.

Om en drygt vecka pratas det om Anja.

I hela Sverige.

Detta är Tärnaby med 548 invånare och ett gäng superkändisar

Jakten på VM-medaljer har börjat. Då väljer våra största medaljhopp att gå tillbaka till sina rötter igen. Anja Pärson i sin egen backe i Tärnaby. Per Elofsson hemma i Röbäck. Vad har de för mål? Hur ser deras förberdelser ut? Vågar svenska folket hoppas på guld igen? Sportbladets Patrik Thornéus och Mats Strand sökte upp våra superstjärnor på hemmaplan. I dag Anja Pärson. I morgon Per Elofsson.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint