Tärnatös med megaös

Publicerad:
Uppdaterad:

Anja: Jag visste att jag skulle vinna

ST.MORITZ

När Anja Pärson, 21, vaknade i går morse hade hon tandvärk.

På vägen upp till backen i St. Moritz blev hon illamående och höll på att kräkas i bilen.

Sedan krossade hon sina konkurrenter.

- Herregud, tänkte jag, varför just nu? Men jag visste att jag skulle vinna ändå, säger Anja.

GULD - DÅ GÖR ANJA SÄLEN Den alldeles egna, patenterade segergesten "sälen" funkade alldeles utmärkt efter VM-guldet. Segermarginalen till tvåan Denise Karbon skrevs till en sekund och 55 hundradelar. Efter en sådan bragd saknades inte gratulanter. Pojkvännen Björn Persson var en av de första att gratta.
GULD - DÅ GÖR ANJA SÄLEN Den alldeles egna, patenterade segergesten "sälen" funkade alldeles utmärkt efter VM-guldet. Segermarginalen till tvåan Denise Karbon skrevs till en sekund och 55 hundradelar. Efter en sådan bragd saknades inte gratulanter. Pojkvännen Björn Persson var en av de första att gratta.

Det har gått två timmar sedan guldet. Anja sitter på presscentret och träffar svensk media. Trött, omtumlad och oerhört lycklig försöker hon förklara vad hon just varit med om - om hon var nervös, om hon var rädd för konkurrenterna, om hon någon gång tvivlade och om hon var överraskad över att det gick så lätt?

- Jag vet inte vad jag ska säga. Den här dagen har varit så konstig. Det började redan i morse, säger Anja Pärson.

Vaknade med tandvärk

När hon slog upp ögonen hade hon tandvärk. En visdomstand Anja till och från haft problem med gjorde sig påmind.

- Borde ha dragit ut den för länge sedan, men det har inte blivit av. Och just nu, när det gällde som mest, började den att bråka igen, säger Anja Pärson och suckar tungt.

Från Zouz - där svenskarna har sin förläggning - till backarna i St. Moritz är det en knapp halvtimmes bilresa och på vägen dit började Anja må dåligt.

- Jag vet exakt varför. När jag inte kan kontrollera en situation, när någon annan kör bilen och jag har en tid att passa blir jag orolig. Skulle vi hinna i tid, eller inte? Massor av tankar for i huvudet, men när vi väl var framme blev jag lugn.

Tills hon såg storslalombanan.

Peppades av naprapaten

- Den var en chock för oss alla. Jag gick fram till schweizaren som hade satt den och sa att: "jaha, efter det här blir det väl sjukhuset". Visste att den skulle bli jättejobig att ta sig igenom den, säger Anja.

All spänning försvann plötsligt. I startområdet - inför första åket - tvingades svenska ledare till och med peppa Anja för att hon skulle inse allvaret.

- Jag vet inte varför, men jag var helt loj och jag får tacka min naprapat Stefan Gustafsson för att han väckte liv i mig.

Anja gjorde ett bra åk och var tolv hundradelar före tvåan, kanadensiskan Allison Forsyth.

Inför andra var hon desto nervösare.

- Sista två minuterna i kuren måste ha varit mina två längsta någonsin. Men banan passade mig och fram till mellantiden åkte jag hyfsat. Sedan öste jag bara. Om jag chansade? Jo, lite, det gör jag alltid, säger Anja Pärson och skrattar.

I mål var hon en sekund och 55 hundradelar före Denise Karbon från Italien - en evighet i utförsåkning, men en marginal som Anja Pärson kaxigt tippade innan tävlingen.

Sjöng schlager i direktsändning

- Äsch, det kanske lät lite skrytigt, men jag måste häva ur mig sådana saker för att sätta press på mig själv och det verkar ju fungera, säger Anja och rycker på axlarna.

När hon åkte över mållinjen som vinnare sträckte hon armarna i luften och därefter utbröt vilda glädjescener i målfållan. Anja tog av sig skidorna, gjorde piruetter och avslutade allt med att göra "sälen" - hennes patenterade segergest.

- Den där kom jag och Ylva (Nowén) på för ett par år sedan i Åre. Vi kastade oss och gled på magen, eftersom vi tyckte det var häftigt. Sedan har jag fortsatt med den varje gång jag vinner, säger Anja Pärson.

I direktsändning såg fystränaren Mikael Junglind till att Anja tvingades sjunga schlager.

- Men det lät inte så bra, tror jag. Jag hade tyvärr inget val, Micke hade valt låten, säger Anja och skrattar.

"Ingemar är den störste"

När hon lämnade innerplan möttes hon av hela familjen - inklusive pojkvännen Björn Persson - och stora kramkalaset utbröt innan tv tog Anja ifrån gänget.

Och då fick hon en björnkram av Ingemar Stenmark istället.

- Otroligt roligt att han var på plats. Han är den störste skidåkaren någonsin och det gör ju inte saken sämre att vi båda kommer från Tärnaby, säger Anja.

Sedan väntade medaljutdelning, en snabb presskonferens och strax efter tre på eftermiddagen sätter hon sig på stolen framför den svenska mediakåren för att berätta.

Hon är regerande mästare i slalom, men i storslalom är det först efter jul - när hon vann tävlingen i Bormio - som det lossnat.

Det fick vi ett bevis på i går.

Patrik Thornéus

Publicerad: