Kallas glädjebesked inför OS-premiären

Foto: PONTUS ORRE
SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Den känsliga frågan kring Charlotte Kalla och tränaren Magnus Ingesson har fått en lösning.

SOK kliver in och ser till att tränaren får vara med stjärnan ute i spåren.

– Jag ser det som löst, det handlar om planering och blir en lösning från dag till dag, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Skidtstjärnan Charlotte Kalla har med sig sin personliga tränare Magnus Ingesson, som inte tillhör svenska landslaget, till OS i Pyeonghchang.

Han är med tack vare en lösning från Sveriges olympiska kommitté, men även om planen från början var att ge tränaren och stjärnan de bästa förutsättningarna har inte alla pusselbitar fallit på plats.

Peter Reinebo, SOK, berättar hur det först och främst handlade om att få en ackreditering med tillgång till rätt områden för Magnus Ingesson.

Det löste sig förra veckan.

– Ackrediteringen fick han när vi skrev in truppen. Det finns många typer av ackrediteringar. Men nu finns de bästa förutsättningarna. Magnus bor på ett bra ställe, han har tillgång till transport, han har en ackreditering och kommer in på längdarenan, säger SOK-basen.

Nästa fråga har varit tillgången till att komma ut på tävlingsspåren. Rent konkret behöver tränaren en väst att sätta på sig.

Foto: PONTUS ORRE
Magnus Ingesson på plats.

För Charlotte Kalla är uppladdningen, att åka banorna med sin tränare, en viktig del i förberedelserna och när Sportbladet frågade om västen i måndags visade det sig var en känslig fråga.

– Nu lämnar vi det där, nu får det vara nog, svarade Kalla Sportbladet.

”Det är viktigt för alla”

Peter Reinebo och SOK har uppfattat behovet och att frågan blivit stor.

– Det har blivit en liten grej med den där västen.., säger Peter Reinebo.

– Han berättar också, när Sportbladet besöker OS-byn, att SOK kommer att hjälpa till.

– Det finns ett antal västar i omlopp som gör att man kan komma ut på spåret. Och de västarna turas man om med. Det finns för laget och till de tekniska märkena (fabrikanterna). Det handlar bara om planering. När han behöver vara på spåret så får han en sådan, säger Peter Reinebo.

Rikard Grip, förbundskapten, har för Sportbladet varit tydlig med att de inte kan låna ut några västar då de behövs till det svenska lagets team?

– Under tävling behöver de verkligen dom. Men vi pratar om träningsläget här. Jag ser det som att det är löst.

Hur löser ni det rent praktiskt?

– Vi planerar det dag för dag. Med någon från oss, någon från längd och med Magnus. Att hitta en lösning som handlar om träningen för Charlotte är viktigt för alla.

Här är Kallas egna team – sex nyckelpersoner 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM