Golf - ett tufft jobb

SPORTBLADET

För svenske Fredrik Andersson gäller helt andra villkor än för Tiger Woods

MUIRFIELD

Världsettan Tiger Woods vill vinna fyra raka Majors och bli odödlig.

Andra vill bara överleva.

- Jag kämpar med varenda litet slag för att kunna fortsätta spela, säger okände tourspelaren Fredrik Andersson, 30.

I helgen spelar båda i British Open.

Foto: CHRISTER HÖGLUND
Namn: Fredrik Andersson. Ålder: 30 år. Blev proffs: 1993 (gör sin tionde säsong). Familj: Sambon Anna Hed. Bor: Lägenhet i Göteborg. Karriären: 1993: Telia Tour, 1994: Challange Tour, 1995: Europatouren, 1996: Challange Tour. 1997: Europatouren, 1998: Challange Tour sporadiskt, 1999: Telia Tour, 2000: Challange Tour, 2001: Europatouren, 2002: Europatouren. Övrigt: Kvalade även in till British Open 1995, men misslyckades då.

Fredrik Andersson från Örebro har varit golfproffs i tio säsonger men aldrig varit i närheten av att se Tiger Woods i verkliga livet.

- Än har vi ju liksom inte spelat samma tävlingar, förklarar han leende och tittar på en billboard med golfsportens största fixstjärna.

Den är placerad bara ett hundratal meter från entrén till exklusiva Muirfield Golf Club där "The Honourable Company of Edingburgh Golfers" hävdar att det spelats golf sedan 1500-talet.

Innanför grindarna, bakom den allra privataste av privata golfanläggningar, avgörs British Open.

Hård konkurrens

Fredrik har åkt förbi både billboard och Muirfields entré i tre dagar - på väg till slutkvalet på en grannbana strax intill. Kvaltävlingen har varit slutpunkten på en lång resa, både mentalt och geografiskt, för att försöka ta en plats i årets största tävling i Europa.

Tusentals spelare har anmält sig till kvaltävlingar över hela Storbritannien och de allra flesta tillhör elitgolfens bakgård.

Till slut tar sig 26 lyckliga hela vägen fram och får en inbjudan att spela mot Tiger och de andra världsstjärnorna. Förstapriset är närmare elva miljoner kronor...

- Jag spelade med José Maria Olazabál en gång. Och Sam Torrance, säger Fredrik Andersson plötsligt.

Fredrik är en av ungefär 50 svenska proffsgolfare som sällan eller aldrig hamnar på förstasidor eller på Sportnytt. De är den anonyma grupp spelare som ständigt knuffas fram och tillbaka mellan svenska Telia Tour, oglamorösa Challange Tour och den lite finare Europatouren.

Kämpar för varje slag

- Jag har lyckats kvala mig kvar för spel på Europatouren fyra gånger, säger Fredrik och berättar om jakten på att spela in pengar för att överleva både på rankinglistor och i verkliga livet.

- Man sliter och kämpar för varje slag. Jag spelade nio år i rad utan att gå med vinst innan jag fick lite pengar över förra året. Nu är målet att säkra en plats på Europatouren och bli etablerad.

- Men man är ju ingen utmanare till Tiger, precis...

Varje tävling kostar runt 20 000 kronor att spela. Då ingår resa, boende och avgift till lokal caddie. Bland annat. De flesta spelar minst 25 tävlingar om året.

- Sen är det ju 27 veckor till på året och hyra och andra räkningar som ska betalas där hemma...

Fredrik räknar snabbt i huvudet och kommer fram till att det kostar strax under en miljon kronor om året att vara heltidsproffs för att kunna resa och bo vettigt, på de europeiska tourerna. Förr bilade många av de svenska spelarna mellan tävlingarna och bodde i baksäten eller på vandrarhem - men den tiden är nästan över.

Efter tio år som proffs har Fredrik Andersson egentligen ingen plan för framtiden, inget sparande i pensionskassa eller yrke att falla tillbaka på den dagen han inte får spela vidare.

- Men jag funderar ju mer och mer på sånt och hoppas kunna spela in mer för att lägga undan.

En av fem svenskar

Chansen finns till helgen. Efter ett sensationellt lyckat kval, med bland annat en 62-runda, är Fredrik Andersson en av fem svenskar som bakvägen lyckats ta sig in till British Open.

- Det var lite nervöst, det gäller ju så mycket. Nu kan en plats bland dom tio bästa i helgen säkra spel på touren nästa år.

Men chansen finns också att få spela med de riktigt stora.

- Det vore ju jäkligt inspirerande.

- Och British Open är ju det finaste man kan spela.

Fredrik Andersson kan i dag passera förbi billboarden, precis som tidigare, men den här gången kliva in genom grindarna som en av de 156 deltagarna.

Kanske möter han också Tiger Woods i verkliga livet, vid nåt träningsvarv.

5 tuffa steg som kan leda ända till USA

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf