Usch, Ullrich

SPORTBLADET

Fast med amfetamin i kroppen

Cykelsporten har drabbats av ännu ett dopningsfall.

OS-segraren Jan Ullrich har ertappats med amfetamin i kroppen.

Det är en av de största dopningsskandalerna i Tyskland någonsin.

Foto: AP
Namn: Jan Ullrich. Ålder: 28. Idrott: Cykel. Familj: Sambon Gaby. Bor: Merdingen, Tyskland. Stall: Telekom. Meriter: OS-guld 2000. Vann Tour de France 1997, andraplats 1996, 1998, 2000 och 2001. Världsmästare för amatörer 1993. 1999 vann han Spanien runt. Två gånger världsmästare för proffs.

Den tyske cyklisten testades positivt vid en oanmäld kontroll i samband med rehabiliteringsträningen den 12 juni. Jan Ullrich håller på att bygga upp kroppen efter en svår knäskada och är därför inte anmäld till Tour de France som inleds i helgen.

- Jan varken tränar eller förbereder sig för tävling. Han var även sjukskriven så det finns ingen anledning för honom att öka sin fysiska kapacitet på konstgjord väg, säger Olaf Ludwig, vicepresident i det tyska cykelförbundet och talesman Jan Ullrichs stall, Telecom till internetsidan sport1.de.

Men faktum är att Ullrich så sent som förra året misstänktes för dopning sedan den italienska polisen hittat astmamedicin i hans rum. Men i april i år frikändes han och hans stall Telecom.

Skyller på discobesök

Nu tror Jan Ullrichs vänner att han fått i sig preparatet via någon partydrog. Det säger även hans läkare Karlheinz Bimesser säger till sport1.

- Sannolikheten är stor att Jan har fått i sig preparatet av misstag vid ett diskobesök.

Detta är det tredje hårda slaget mot den tyske cyklisten. Den första maj körde han rattfull och krockade med ett cykelställ. Han smet från olyckan, men hittades sedan av polisen. Då hade han tre gånger den tillåtna alkoholhalten i blodet

Anna Carlsson