Världens bästa Karlsson

Stefan, 21, tog VM-silver i snowboard

Stefan Karlsson, 21, flög högst i VM-finalen i halfpipe. När han landade hade han åkt till sig en silvermedalj.

- Det var bland de bästa åk jag någonsin gjort - men det är showen som räknas, säger han.

En glad silvermedaljör.
En glad silvermedaljör.

Det ska vara en Falubo i årets snowboard-VM i österrikiska Kreischberg. I tisdags tog Sara Fischer brons i parallellslalom. I går var det Stefan Karlssons tur.

21-åringen är ingen nykomling i snowboardvärlden, redan för två år sedan slutade han totaltvåa i världscupen efter Magnus Sterner.

Men att han skulle få till det i en mästerskapsfinal var en skräll.

Fiasko i första åket

- Det var skönt att för en gångs skull få sätta ett åk, att det inte sket sig bara för att det var tävling, säger Karlsson.

I det första finalåket var det "som vanligt" - det gick åt skogen. Under det tredje hoppet slant han på en isfläck uppe på vallen och trillade.

Men det handlade inte om säkerhet när Karlsson tog sats för sitt andra och sista åk. Det var full satsning i den fem och en halv meter höga pipen.

- Det är vinna eller försvinna som gäller. Jag gillar att flyga, vad det gäller höjden är jag bland de bästa.

Det höll domarna med om. Höjdsiffran 9,6 hjälpte Karlsson till en totalpoäng som höll inför tävlingens allra sista åk, schweizaren Martin Kellers.

Keller gjorde ett fantomåk och knep guldet. Men Karlssons medaljglädje grumlades inte.

- Nu blir det att fira. Jag ska försöka hinna med att klämma ett par bira trots att jag ska åka till Italien tidigt i morgon.

Lever för snowboarden

I Italien väntar tävlingar i European Open tillsammans med Magnus Sterner. Sedan bär det av igen. Från november till mars lever Stefan Karlsson konstant i kappsäck.

- Under den perioden kommer jag bara att vara hemma i Falun en dag. Jag lever med snowboarden - tävlar, fotar och filmar.

De övriga två halfpipe-svenskarna i VM, Magnus Sterner och John Lönnkvist hade det motigt i VM. Båda missade finalen med minsta möjliga marginal.

- Men vi får jubla i alla fall. Det var skönt för Stefan, som annars är lite av en kille som kör bäst på träning, att få till det i ett mästerskap. Jag har trott stenhårt på honom, säger förbundskaptenen Stefan Isaksson.

Här är åket som gav svensk medalj

Martin Fransson

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN