Romerike Världen står 3 0 och VM har bara börjat

SPORTBLADET

CAVALESE

Torsdagkväll på Piazza Giuseppe Verdi i Cavaleses centrum.

Klockan 18.14: ”Ja, vi elsker” för Bente Skari.

Klockan 18.24: ”Ja, vi elsker” för Thomas Alsgaard.

Klockan 18.34: ”Ja, vi elsker” för Bente Skari igen.

Ett unikt hat trick för den norska nationalsången som bara är ett sätt att beskriva Norges överlägsna VM-start.

Men vi måste också inse, att detta är ljuv musik även för andra än norrmän.

Ty utan den norska publiken hade detta norditalienska VM på skidor varit som ett bandy-VM i USA eller, för att ta det mest närliggande exemplet, ett handbolls-VM i Portugal.

Det är de 2 500 gästerna från Norge plus en estnisk klack som hittills ordnat stämningen på stadion. Italienarna står inte för någonting. Möjligen blir det bättre i helgen.

När hemmahoppet Gabriella Paruzzi ger sig iväg ut på milloppet får hon sitt enda stöd från några få personer på VIP-läktaren.

Inte en enda italiensk flagga bland vanligt folk, och att Gabriella till slut blir fyra är knappast publikens förtjänst.

Nationalsång i repris

Kvällens prisutdelning är VM:s första, och man har buntat ihop de tre första tävlingarna.

Det är därför vi tre gånger på en knapp halvtimme får höra ”Ja, vi elsker dette landet”, Björnstjerne Björnsons och Rikard Nordraaks geniala vision av Norge under tusen år.

Allra bäst har det gått för Romerike, landskapet nordöst om Oslo med 13 kommuner på knappt 200 000 invånare. Det är där storflygplatsen Gardemoen ligger.

I Romerike bor samtliga världsmästare hittills – Thomas Alsgaard i Nannestad och Benti Skari i Nittedal, sex mil från varandra.

Lokaltidningen heter Romerikes Blad, har 37 600 i upplaga och från VM rapporterar Espen Solbakken den ena glada nyheten efter den andra.

Denna fredag kommer tidningen ut med en förstasida som måste få alla lokaltidningsredaktörer över hela världen att känna avundsjuka: ”Romerike 3–Verden 0”. Som ett fotbollsresultat.

Ungefär som tidningarna i Småland hade kunnat göra 1988 med tennisens Grand Slam-titlar (tre till Växjös Mats Wilander och en till Västerviks Stefan Edberg): ”Småland–Världen 4–0”.

Eller som nån stockholmstidning när Europas två bästa pingislirare i många år hette Jan-Ove Waldner och Mikael Appelgren, fostrade i samma källarlokal i Aspudden och till exempel 1981 spelade EM-final i Budapest:

”Stockholm-Europa 2–0”.

Mer om Romerike-folkets framgångar kan man läsa på den norska tidningens hemsida: www.rb.no.

Det är bara att klicka på en speciell rubrik.

Håll med om att detta är stort, eftersom rubriken är – ”Lokal sport”!

ARTIKELN HANDLAR OM