Sportbladet

Stå på er, tjejer i era snygga linnen

Av: 

Zendry Svärdkrona

SPORTBLADET

Umeå IK har chockat Fotbollssverige. Och det genom att byta ut den bylsiga herrtröjan mot en tajtare tjejmodell.

Nu är man orolig över hur folk ska reagera. I värsta fall kan diskussionen fokuseras kring huruvida tjejerna försöker vara sexiga.

Ingen har sagt att det någonsin varit lätt att vara kvinna. Men nu för tiden är det ju närmast omöjligt att få respekt för det man är bra på. Tack för det, utvikningsbrudar!

Debatten om huruvida utvikningsbrudarna gör rätt eller fel har rasat under sommaren. De vanliga tyckarna har förstås tyckt till, men den här gången har långt fler lagt sig i. Ämnet engagerar. ”Klä av er och visa upp er på badstranden om ni söker bekräftelse” säger motståndarna. ”Ni är bara trista gamla nuckor som är avundsjuka. Det här är vad alla tjejer drömmer om – innerst inne” säger de anklagade.

Argumenten är inte alltid så nyanserade.

Märklig uppfattning

Det mest trista i kråksången är ju att utvik bidrar till en märklig uppfattning om tjejer i allmänhet. En uppfattning som i förlängningen blir till en sanning. Som att snygga tjejer tycker det är en ”kul grej” att få visa upp sig. Som att snygga tjejer inte kan vara bra på så mycket mer än att vara just snygga. Som att snygga fotbollspelare i tajta tröjor är lika med tjejer som vill känna sig sexiga när de spelar. Som att fotbollstjejer i tajta tröjor försöker locka en ny publik till matcherna, bara för tröjornas skull.

Det finns de som påstår att utvikningstjejer är smartare än de flesta andra tjejer.

Att hitta männens svaga punkt och sedan nyttja den för egen vinning, det är kanske en ganska vass affärsidé? Victoria Silverstedt tog sig på det sättet ända in till Vita Husets gästlista, vilket tyder på en viss kompetens på området. Men nu är det ju så att vi kvinnor inte har någon vidare konkurrens från männen, just på pin-up-området. Däremot tillåts vi gå också att långt. Det är okej för en tjej att nå framgång tack vare ett utvik. Tycker männen.

Brist på respekt

Handlar det om branscher där båda könen är verksamma då blir det värre. Plötsligt får framgångsrika kvinnor klä skott för vad deras medsystrar har gjort. Plötsligt visar männen då en ny sida – sin brist på respekt för tjejer.

Inom näringslivet kräver man kvotering för att tjejer över huvudtaget ska ha en chans att komma in på männens revir. Idrotten är ett annat tydligt exempel.

Som om det inte vore nog svårt att vara fotbollstjej i dag. Att vinna matcher är långt ifrån tillräckligt. Man måste dessutom bli respekterad, för att locka publik, för att få tid i Sportspegeln. Som kronan på verket ska man inte kunna byta till ett lite tajtare, bekvämare och snyggare linne utan att oroa sig för att folk ska reagera negativt.

– Lite har man väl tänkt på risken att vi ska kritiseras, man undrar ju vad folk kommer att tycka. Men å andra sidan är det här linnet mer likt de kläder man använder till vardags. Vi visar ju faktiskt bara armarna, säger Anna Sjöström i Umeå lite lagom urskuldande.

Snedvriden situation

Utvikningsbrudarnas utbredning över Sverige har med andra ord bidragit till en totalt snedvriden situation för oss tjejer. Det än nämligen inte alla som väljer det tajtare alternativet för att tillfredställa sig själv och andra. Det finns tjejer som har andra skäl. Att det tidigare inte ens funnits fotbollströjor för tjejer har säkert en viss betydelse för laget i Umeå.

Att kuska runt i bylsiga herrtröjor av juniormodell känns säkert inte så kul för ett framgångsrikt tjejlag. Att värderas med helt egna attribut är ett bevis på att man är såväl professionell som erkänd. På samma villkor som killarna.

Så stå på er tjejer i era snygga och tajta linnen. Men se för allt i världen till att den växande respekten för damfotbollen lever vidare. Se för allt i världen till att behålla era linnen på.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Bäst

Sämst

Publisert: