Jönzén: Jag vet att jag kan lyckas

Publicerad:
Uppdaterad:

men i år måste Fredrik visa att han platsar i NBA

I år gäller det.

Det är nu, under hans sista säsong i Collegeligan, som Fredrik Jönzén ska visa att han är en man för NBA.

– Han är redan en av de bästa spelarna på sin position, säger coachen på Oklahoma State University, Sean Sutton.

spelar snart mot jordan? Fredrik Jönzén gör sin sista säsong i collegeligan - och nu måste han visa proffsklubbarna att han platsar i NBA.
Foto: ap
spelar snart mot jordan? Fredrik Jönzén gör sin sista säsong i collegeligan - och nu måste han visa proffsklubbarna att han platsar i NBA.

23-årige Fredrik Jönzén gör sitt fjärde och sista år på Oklahoma State University. Förväntningarna på svensken är högt uppskruvade. För att laget ska gå långt i årets collegeslutspel i vår måste Fredrik lyckas.

Men det är mer som står på spel.

En plats i NBA. Det är dit Fredrik vill nå.

– Mina mentala spärrar är borta. Jag har spelat mot många som blivit stjärnor i NBA. Jag vet att jag också kan lyckas, säger han.

Oklahoma State är rankat bland de 20 bästa collegelagen och kvällens match sänds på tv över hela USA. NBA-lagens talangscouter bevakar laget minutiöst.

– Flera lag är intresserade av Fredrik, det vet vi sedan förra året. Det här året kommer att vara oerhört viktigt för honom. Om han lyckas höja sitt spel till den nivå vi tror att han kan spela på, så kommer han att vara eftertraktad av NBA-lagen, säger coachen Sean Sutton till Sportbladet.

Satsade på styrketräning

Inför den här säsongen valde Fredrik Jönzén att satsa mycket på styrketräning. Därför var han bara i Sverige under en kortare period med landslaget i somras, men valde sedan att åka tillbaka till Stillwater i Oklahoma eftersom träningsmöjligheterna är bättre där.

Han har också lagt på sig några kilo muskler och väger nu närmare 110 kg. Men Sean Sutton efterlyser mer styrka.

– Fredrik måste bli ännu lite starkare. Han är tillräckligt tuff för att klara proffsspelet, men han måste bli mer aggressiv. En nyckel blir att ta mer returer. Det är något talangscouterna kommer att hålla ögonen på.

Tragedin präglade förrra säsongen

Förra säsongen åkte laget ut i första slutspelsomgången, året innan i kvartsfinalen. Men förra året präglades mest av en tragedi.

I januari störtade ett av lagets tre plan på väg hem från en bortamatch i Denver. Tio personer omkom. Två var spelare i laget och en av dem var Fredriks rumskamrat och bästa vän Nate Flemming.

– Jag skulle inte vilja säga att vi har kommit över katastrofen, men vi har lagt den bakom oss. Nu känns det mer som om spelarna vill visa vad de kan och hedra sina döda kamrater genom att gå långt i slutspelet, säger Sean Sutton.

Draften till NBA sker nästa sommar. Hur stora är Fredriks chanser att som första svensk bli draftad?

– Med handen på hjärtat tror jag att han kan bli draftad i andra rundan. Jag tror inte att det är realistisk att tro att han gör i första rundan, säger Sean Sutton.

De som blir draftade i andra rundan blir i normalt inte garanterade kontrakt med NBA-klubben direkt, utan får konkurrera om platsen i laget med andra spelare.

Är 206 cm lång

Thomas Arnroth

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN