Dubbla pass och dubbla mästerskap för Klüft

Publicerad:
Uppdaterad:

2002 tuffaste året hittills för svenskan

Carolina Klüft är den stora talangen som redan håller i stora sammanhang.

Många års slit med dubbla dagspass är en bra grund under en säsong med dubbla mästerskap. 2002 blir hennes tuffaste mångkampsår hittills.

Växjötjejen Carolina Klüft är 19 år och befinner sig i gränslandet mellan junior- och seniorkarriären.

Vilket så här långt har resulterat i att hon tog brons i inne-EM i femkamp i vintras - i sin första start i ett seniormästerskap.

Och fortsätter med att hon ska försvara sitt JVM-guld i sjukamp från 2000, i Kingston, Jamaica, i slutet av juli. För att sedan följas av debuten i stora seniorsammanhang utomhus, EM i München i augusti.

Totalt nöjer hon sig med tre mångkamper. Men det blir en hel del tävlingar i enstaka grenar, framför allt favoritgrenen längd.

En längdkrydda hon hoppas på är start i Europacupen, som avgörs i Sevilla i midsommar.

Till detta kan läggas Europacupen för klubblag redan till helgen, Europacupen i mångkamp, Finnkampen och SM. Bland annat.

Junior-VM främsta målet

Carolina Klüft är talangen som har vårdats ömt och metodiskt fram mot senioråldern. Men nu när hon tar steget ser det ut att bli väldigt mycket tävlande under en och samma säsong, med dubbla mästerskap och allt.

- Junior-VM tar jag som första mål, deklarerar hon. EM står som andra tävling, deklarerade hon vid en pressträff i Stockholm på onsdagen.

- Och JVM gör att det inte blir så mycket tävlingar. Vi reser dit den 7 juli och kommer hem den 23 juli. Sen är det bara att packa om och åka till EM.

EM i München den 6-8 augusti föregås av ett veckolångt läger i österrikiska Feldkirch. Ett tillfälle till andhämtning och träning.

- Under den perioden blir det inte så mycket tävlingar, så man måste ha mycket kvalitet i träningen, sade Carolina Klüft.

Junior-VM-guldet som 17-åring för två år sedan var beviset på Klüfts talangfullhet. Inne-EM-bronset i vintras beviset på att hon redan är på väg att växa i seniorkostymen.

- EM-bronset gjorde att jag blev mentalt stärkt, samtidigt som man känner att man är med i gamet som senior. Jag har fått fler inbjudningar och har blivit ett känt ansikte, ett namn.

Snart examensdags

Någon utomhusranking i mångkamp finns inte att tillgå än. Och det bryr sig Carolina Klüft föga om. Men Monica Westéns rekord från 1990, 6 085 poäng, är definitivt i farozonen.

- Med tanke på att jag var skadad förra vintern och inte förbättrade mig så mycket förra säsongen, så vill jag att det ska gå bättre i år. Ett par hundra poäng vill jag nog öka mitt personbästa med, sade Klüft som har 6 022 poäng som bästanotering.

Den 6 juni är det examen efter gymnasieutbildningen på Katedralskolan i Växjö. Sedan blir det mest friidrott och mångkamp. Även om hon redan sedan länge är van vid dubbla träningspass under vinterhalvåret.

- Jag är lite sämre i kastgrenarna, men jag kan förbättra allt, sade Carolina Klüft, som även haft varianter som brottning på träningsprogrammet.

Carolina Klüft tävlar gärna individuellt i framför allt längd och höjdhopp - och även stav, pojkvännen Patrik Johanssons gren.

Snacket om att damernas sjukamp kan komma att ersättas av tiokamp gillar inte Carolina Klüft. Det kan förutom nya grenar innebära förändringar av de nuvarande, som andra löpdistanser.

- Ska de röra mina grenar? Jag satsar individuellt också, för säkerhets skull, sade hon halvt på skämt.

Men tills vidare är det sjukamp som gäller för Carolina Klüft. Talangen som är på väg att bli riktigt stor.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN