Kyrö: Vi var bloddopade

SPORTBLADET

Nu avslöjar han finska dopningssamarbetet med ryska landslaget

Finske skandaltränaren Kari-Pekka Kyrö fortsätter med sensationella avslöjanden.

I går berättade han i finsk tv att Finland och Ryssland länge hade ett gemensamt dopningsprogram.

Dessutom erkände han för första gången att de finska åkarna också var bloddopade under VM i Lahtis 2001.

Foto: FOTO: ARI -VEIKKO PELTONEN
sjunger ut I lördagens Sportbladet kunde vi presentera första bomben. Nu kommer den förre finske förbundskaptenen med nya avslöjanden.

Förra veckan berättade Kari-Pekka Kyrö att internationella skidförbundets (FIS) dåvarande längdchef Bengt-Erik Bengtsson hjälpte till att dölja finskan Virpi Kuitunens skyhöga blodvärden veckorna innan VM i Lahtis 2001 – allt för att undvika en dopningsskandal så tätt inpå mästerskapet.

I går sjöng Kari-Pekka Kyrö ut i finska Yle och han sa bland annat att Finland och Ryssland hade ett gemensamt program för dopning under 1990-talet.

En liten krets kände till det

– Jag fick veta om dopningsprogrammet först när jag blev hela landslagets chefstränare 1998, säger Kari-Pekka Kyrö.

– Det var en snäv krets aktiva och ledare, runt tio personer, som var informerade om vad som pågick. Det handlade i huvudsak om tillväxthormoner och Epo.

Kyrö erkände under intervjun att de finska skidstjärnorna som fälldes för Hemohes-dopning under Lahtis-VM i själva verket också var bloddopade. Hemohes var bara ett sätt att dölja Epo, som gav både bättre och snabbare resultat, hävdade skandaltränaren.

Gav felaktiga uppgifter

Kyrö sa i Yle att vice ordförande för internationella skidförbundets medicinska kommitté, finländaren Tapio Wideman, gav det finländska längdlandslaget felaktiga uppgifter inför tävlingarna i Lahtis.

– Vi frågade Wideman om det skulle göras Hemohes-test i Lahtis. Wideman nekade och tillade att det då är möjligt att använda Hemohes, säger Kari-Pekka Kyrö.

Finland dras återigen i smutsen, men Kyrö är, enligt många, trovärdig.

– Jag är helt säker på att han talar sanning, säger idrottsläkaren Tapio Kallio, som jobbar i den finska antidopningskommittén, till tidningen Ilta Sanomat.

Nu väntar hela skidvärlden på nästa bomb från den tidigare finske förbundskaptenen.

Han har nämligen lovat att berätta allt.

ARTIKELN HANDLAR OM