HOTAS AV KONKURS

RIK:s ordförande: Vi skulle behöva minst en miljon – i morgon

OViss framtid Redbergslid hotas av konkurs.
OViss framtid Redbergslid hotas av konkurs.

Här är storklubbens dödsryckningar.

Sportbladet kan avslöja att den ekonomiska krisen är nära att tvinga Redbergslid i konkurs.

– Folk är inte på det klara över hur akut krisen är, säger RIK:s ordförande Hans Strömsnes.

Det fanns en tid när Redbergslid krossade allt och alla. När Magnus Wislander, Sefan Lövgren, Peter Gentzel och Ljubomir Vranjes såg till att hela handbolls-Europa fruktade ”De vita eleganterna”. Nu har Sveriges mest framgångsrika handbollsklubb, med 20 SM-guld, kommit till ett annat skede i livet.

Nära att bli utbränd

En tid som ser ut att bli klubbens begravning.

I går lånade RIK ut Tommy Pettersson, en av få stjärnor som är kvar i klubben, till norska Fyllingen. Pettersson har precis som resten av klubbens spelare och tränare inte fått lön på över två månader.

RIK:s ordförande Hans Strömsnes, som varit nära att bli utbränd och tog ledigt för att återhämta sig i norska fjällen under jul och nyår, erkänner att läget nu är extremt kritiskt.

– Frågar du mig när vi kan betala ut nästa lön har jag inget svar. Just nu har vi inga pengar till att betala ut några löner och planer och projekt vi jobbar med ger inte pengar på kort sikt.

Förlorad publik

– Jag tror inte att övriga handbolls-Sverige är fullt på det klara över hur akut krisen är. Jag skulle säga att jag minst skulle behöva 1 miljon kronor i morgon. Vi har både skatte- och leverantörsskulder som vi måste betala snarast.

Strömsnes pekar på förlorad publik och finanskris – men vill inte avslöja vilket datum RIK måste ha betalt sina skulder för att överleva. Men han erkänner att januari och februari blir avgörande för klubbens existens.

Flera år gammal

Smällen som fick RIK att hamna i djup kris är flera år gammal och startade redan 2003 när RIK drog på sig stora skulder under resorna i Europacupspelet, där RIK slutade tvåa. Kort därefter tog Redbergslids storhetsperiod slut i samband med finalförlusten mot ärkerivalen Sävehof säsongen 2003/04. Stjärnor som Magnus Jernemyr, Magnus Lindén och Martin Frändesjö lämnade klubben i protest när de inte fick ut sin lön.

”Vet inte hur det går”

– Det paradoxala är att vi fortfarande lider av det här, bär den tunga ryggsäcken. Jag själv var inte med på den tiden men RIK hade skulder på 4,8 miljoner kronor, som sedan halverades. Jag tror vi klarar säsongen ut, men sedan vet jag inte hur det går, erkänner Strömsnes, som medger att förslaget om att begära klubben i konkurs diskuterats i styrelsen.

– Det är det enda alternativet om vi inte får in pengarna som behövs. Det vore oerhört tråkigt och jag tror att övriga klubbar skulle sakna Redbergslid, med all sin historia, om vi tvingas börja om i seriesystemet.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN