Argentina vann OS-finalen – igen

SPORTBLADET

Benficas Angel Di Maria stor matchvinnare

Foto: Här gör Benficas mittfältare Angel Di Maria matchens enda mål när han lyfter bollen förbi Ambruse Venzekin i Nigerias mål.

Den lilla ängeln tog Argentina till sjunde himlen i OS-fotbollen.

Med hjälp av superstjärnan Lionel Messi chippade Angel di Maria in segermålet i finalen, 1–0 mot Nigeria.

– Jag tackar Gud för att bollen gick i mål, sade di Maria.

Foto: Angel Di Maria är hela Argentinas hjälte efter att laget har lyckats vinna OS för andra gången i rad.

Det är inte första gången som det blir himmelska ting när Argentina spelar stora fotbollsmatcher. I VM 1986, där Argentina vann, tackade legenden Diego Maradona ”Guds hand” när han fuskade och slog in bollen med handen i kvartsfinal mot England.

Den här gången handlade det inte om sånt. Men gemensamma nämnaren var att Maradona fanns på plats på finalen.

– Jag talade med honom efteråt och han gratulerade mig. Han sade att jag hade gjort ett fantastiskt mål. Det är stort att lyssna på hans ord och att han är här, sade den 20-årige mittfältaren, med det passande smeknamnet, som till vardags spelar i portugisiska Benfica.

Andra raka

Guldet var Argentinas andra raka i OS och största anledningen till det var, förutom di Marias guldmål, Barcelona-stjärnan Messi. Han har lyft Argentina med sin snabbhet och finess, har gjort två mål och legat bakom många fler.

– Vi har nått målet. Vi har gjort en acceptabel turnering, kanske inte i finalen, men har höjt oss i matcher som mot Holland och Brasilien, sade anfallaren som frispelade di Maria och gav sin lagkamrat motorväg mot guldet.

Messi tackade också Barcelona för att han fick spela i OS, trots att klubben enligt ett utslag av Idrottens skiljedomstol (Cas) hade kunnat kalla hem honom till Spanien dagarna före OS startade.

– Jag är glad över att ledningen i Barcelona lät mig åka hit. OS är speciellt. Att få vara i OS-byn och träffa andra kända idrottare gör att det här är något man inte kommer att glömma, sade han.

Hett i boet

Finalen tog fart först efter di Marias mål i 58:e minuten. Matchen spelades i 32-gradig värme och spelarna led i solskenet i den jättelika grytan i Fågelboet. Domaren fick bryta matchen två gånger för vätskepaus.

Efter 1–0-målet var det Nigeria som satte högsta fart och laget skapade flera jättechanser till kvittering. Men oskärpa i avslutningarna gjorde att Argentina kunde ta revansch för finalförlusten 1996 i Atlanta mot just Nigeria.

Det såg den lilla ängeln till – med hjälp av den stora stjärnan.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS