Masters satsning ser ut att lyckas

SPORTBLADET

ARLANDASTAD. En golftävling är inget dött ting.

Det är en organism som rör sig, svettas, blöder, andas, växer, krymper eller dör om den inte får näring.

SAS Masters vill växa och bli vacker och jag är på väg att bli övertygad om att man kommer att lyckas.

I fjol valde den dynamiska duon Fredrik Nilsmark och Jesper Parnevik att ge sig ut på tunn is i marknadsföringen av sin tävling. På ett sätt hade man inget att förlora men det var modigt ändå. Om det också var dumt att ta hit John Daly och använda honom som pelare har jag inte riktigt bestämt mig för än, det kan lika gärna ha varit genialt.

Oavsett vilket fick man också ta emot ganska kraftig kritik för den nya inriktningen men det kom knappast som en överraskning för någon.

Frågan är vad man använder erfarenheten till och hur man bygger vidare.

Resultatet blev en tävling folk talade om oavsett man gillade det nya eller inte och uppenbarligen har Nilsmark och Parnevik valt att tona ner partyfaktorn ett par hack och det är nog förnuftigt även om jag är övertygad om att målsättningen är att behålla en lättsam atmosfär runt hela eventet.

Chans på klasspelare

Rent strategiskt har man fattat ett par beslut som i mina ögon är just vad tävlingen behöver: Man har skaffat en titelsponsor, man har skrivit ett avtal med Björn Örås och Bro Hof som permanentar tävlingen där mellan 2010 och 2017 och man har lyckats, Gud vet hur, få ett datum som åtminstone ger möjligheten att skaffa hit spelare av riktigt bra klass.

Värvningen av Örås känns helrätt både som ekonomiskt understöd och som entreprenör med brett kontaktnät. Han fyller luckor som i viss mån saknats.

Än så länge har Jesper Parnevik haft ett i princip omöjligt uppdrag att med en liten budget vid en omöjlig vecka på schemat locka hit spelare till Sverige. Han har gjort ett okej jobb under de förutsättningarna men nu är det upp till bevis för hans del med nya bra förutsättningar.

Nu finns inget att skylla på längre.

Drömmarna behövdes

Problemet och fördelen med ledarduon Nilsmark och Parnevik är att båda är drömmare. Men i en tid då Masters var på väg att bli en riktigt ful organism utan mat på väg att dö var drömmar just vad tävlingen behövde.

Samspelet mellan Nilsmark och Parnevik känns lite unikt och duon får mig att tänka på John Lennon. ”En dröm du drömmer ensam är bara en dröm, en dröm vi drömmer tillsammans är en verklighet.”

Att man sedan behöver hjälp av massor av duktiga administratörer som lever på planeten Verkligheten är ett faktum.

En serie bra beslut har för tillfället fått mig att tro på organismen SAS Masters och jag hoppas att årets tävling ska bygga på den övertygelsen.

Men det är långt ifrån säkert.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf