Sundhage ordnade "svenskt" guld

SPORTBLADET

Martas Brasilien förlorare igen

Foto: Vill ta hela världen i sin famn Sällsynt svensk guldglädje när Pia Sundhage vann med sitt USA.

Tala om att leverera.

Pia Sundhage ledde USA till OS-guld via 1–0 mot Brasilien.

Carli Lloyd fick svenskan att jubla högt.

Hon fick uppdraget i november 2007 och uppdraget var givet. Vinn OS-guld. I dag levererade Pia Sundhage. Som förbundskapten ledde hon sitt landslag hela vägen fram trots alla problem på vägen. Skador har kantat vägen. Spelare som Leslie Osborne och Cat Whitehill gick dessutom storstjärnan Abby Wamback sönder.

Dålig start

Sedan började OS på absolut sämsta sätt när det blev förlust i OS-premiären mot Norge, men Sundhage darrade aldrig. Det gjorde inte hennes spelare heller. I finalen mot Brasilien var man dock illa ute.

Marta, Cristiane och de andra var på många sätt det bättre laget och skapade också de bästa chanserna, men de lyckades aldrig överlista Solo Hope i det amerikanska målet och matchen gick till förlängning där de fick betala priset för alla missar.

Dyrbar målvaktstavla

Carli Lloyd kom loss strax utanför straffområdet sex minuter in på förlängningen. Hennes skott gick sedan under Barbara i det brasilianska målet, en målvaktstavla som blev dyrbar.

Resten av förlängningen blev en enda lång brasiliansk jakt på kvittering och chanser saknades inte, men efter den tunga VM-finalförlusten mot Tyskland förra året (2–0) fick Brasilien uppleva tårar igen. För Pia Sundhage blev det ringdans med sitt tränarteam.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS