Grattis Ullevi, 50, god natt Göteborg

SPORTBLADET

Lars Nylin sågar Ullevi som landskampsstad

Foto: T v: Lars Lagerbäck på Ullevi under ett träningspass inför landskampen mot Frankrike 20 augusti 2008. T h: Ullevi under friidrotts-EM 2006.

Ullevi i Göteborg fyller 50 år och firas genom att Sverige möter Frankrike i en jubileumsmatch. Grattis till 50 fantastiska år för landets största, men god natt till Göteborg som landskampsstad, tycker Sportchansens Lars Nylin.

Det svenska landslaget i snygga nostalgiska retrotröjor. En motståndare, Frankrike, som trots misslyckandet i EM utan tvel har en radda mycket spännande namn i sin trupp. Det är i teorin upplagt för fotbollsfest när Ullevi på onsdag firar 50 år med landskampen Sverige–Frankrike. Det finns bara ett problem och det är känt för de flesta. Ullevi är år 2008 ingen bra fotbollsarena. Inte alls.

Usel arena vid fotboll

Lika lysande som arenan kan vara när Bruce Springsteen står för underhållningen – lika usel är den oftast vid fotboll. Löparbanor och dålig sikt gör att Ullevi är ett pensionsfärdigt fotbollsstadion. Trots att den har många år kvar till ATP-åldern. Att anläggningens andra gigantiska minus, den på senare år ofta katastrofala gräsmattan, att den byts ut inför matchen är en ringa tröst.

Solna får stormatcherna

Frågan är om Göteborg längre fram ens ska få stora landskamper, i synnerhet viktiga kvalmatcher. De matcher som är så stora att Ullevi fylls – då är arenan okej – de vill Svenska Fotbollförbundet givetvis ha på sitt Råsunda. Och längre fram vill förbundet att de spelas på nya Swedbank Arena i Solna.

Malmö tvåa

Övriga viktiga matcher borde från 2009 spelas på den nya arena i Malmö som begåvat nog heter Swedbank Stadion. Nykomlingen blir en snygg och tät arena. Men lika viktigt; arenan i Malmö kommer att ha en kapacitet på 21 000 åskådare vid internationella matcher. Den nya fotbollsarena som byggs intill Ullevi kommer bara att rymma 14 200 vid samma sorts matcher.

Annorlunda i Spanien och Italien

Länder som Spanien och Italien låter sina kvalmatcher gå runt i landet. Italien spelar sina inledande VM-kvalmatcher i höst i Lecce och Udine. Spanien har valt relativt små arenor i Albacete och Murcia för sina. Allt för att skapa tät stämning samtidigt som man missionerar fotbollen.

”Sverige är en C-nation”

Sverige är en C-nation i grenen fotbollsarenor och har inte motsvarande arenor (åtminstone inte med naturgräs). Men att placera framtida kvalmatcher i Malmö känns ganska självklart. Att lägga dem i Göteborg av politiska skäl, eller för att stan är näst störst, eller för att den är en fotbollshuvudstad. Alla dessa motiv känns för svaga så länge det finns bättre alternativ på annat håll.

Missa inte Sportchansens ranking av allsvenskans fotbollsarenor samt listningen av 10 klassiska matcher på Ullevi: klicka på blålänkarna högre upp till vänster.