”Jag vill vinna”

SPORTBLADET

Efter ett år med sorg – nu satsar Thörner allt på Dakar

Foto: NÄRA Tina Thörner har lett Dakarrallyt fyra gånger, varit tvåa och trea. Men aldrig vunnit...

Efter en tung höst med dödsfall och separation gör Tina Thörner en målmedveten satsning.

Mot Dakar.

– Jag vill vinna ökenrrallyt, säger hon.

Foto: omkom Tina Thörner förlorade sin förare och gode vän Colin McRae i en helikopterolycka i september.

Svenskan skulle ha kört Dakar 2008 tillsammans med sin gode vän Colin McRae, men ödet ville annorlunda. Han omkom i en helikopterolycka i september och för Tina Thörner var det starten på en mycket tung höst.

Först var hon inte ens säker på om hon ville köra det krävande ökenrallyt och när hon väl bestämt sig kom nästa smäll.

Efter tio år tillsammans separerade hon och DTM-mästaren Mattias Ekström.

– Vi befinner oss på olika platser helt enkelt, men i allt det sorgliga finns det något positivt och där hittar jag kraft att gå vidare, säger hon.

– Förberedelserna har inte varit de optimala, men nu känner jag ändå att jag är på väg åt rätt håll och både teamet och Nasser har varit ett fantastiskt stöd.

Nasser Al-Attiyah från Qatar är hennes nya chaufför - en rallyförare som har hopphästar och skjuter lerduvor. Som trapskytt har han skjutit i tre OS, är kvalificerad för Peking och som bäst varit fyra i de olympiska spelen.

”Vi har samma livssyn”

– Han är fantastisk på att köra i sand och utav alla de chaufförer som jag jobbat med är han den vars livssyn påminner mest om min egen. Han ser hur han kan ta hjälp av naturen i livet och nu är det dessutom tänkt att jag ska åka med honom till OS som hans coach. Jag trodde inte det var möjligt men han bara svarade att det var ingen som trodde att han som arab skulle åka med en kvinnlig kartläsare heller.

Deras samarbete har väckt en enorm uppmärksamhet i arabvärlden, Tina Thörner har blivit en kvinnlig förebild och motorsport förbundet har uttryckt en önskan om att locka dit fler kvinnliga kartläsare. Dessutom kombinationen Al-Attiyah/Thörner blivit en sportslig succé, i det första rallyt de körde tillsammans vann de fem av sju delsträckor innan bilen gick sönder - och nu är målsättningen solklar.

– Jag har lett Dakarrallyt fyra gånger, jag har varit trea och tvåa. Nu vill jag vinna Dakar.

Vad gjorde att du tog beslutet att köra, trots Colins död?

– Jag sade till BMW att jag skulle sluta, men de ville ha mig kvar. Jag pratade mycket med Alison, Colins fru, och med hans familj. De ville att jag skulle fortsätta i samma anda. Hans pappa Jim sade åt mig att jag skulle åka dit och vinna, hjälpa dem att vara stolta över det som Colin gjort. Jag sitter i en bil son han varit med och utvecklat och då känns det bra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport