Nya dopningsfallet chockar Bäckstedt

SPORTBLADET

Tour de France har fått sitt tredje dopningsfall.

Italienaren Riccardo Ricco – som vunnit två etapper och låg på en niondeplats i sammandraget – avslöjades på torsdagen för epo-dopning.

– Det här gör mig så ont. Jag blir nästan illamående, säger den svenske cyklisten Magnus Bäckstedt till TT.

Foto: Magnus Bäckstedt chockas över det nya dopningsfallet.

Förra veckan spanjoren Manuel Beltran, i onsdags Beltrans landsman Moises Duenas och på torsdagen italienska toppcyklisten Riccardo Ricco.

Alla har de testats positivt för epo-dopning.

– Det är fullständigt chockerande, säger Internationella cykelförbundets ordförande Pat McQuaid till Reuters.

Omedelbart efter beskedet om Riccos positiva dopningstest – som togs efter den fjärde etappen – meddelade hans stall Saunier Duval att man drar sig ur det klassiska cykelloppet. Därmed är tävlingen slut för 24-årige Riccos kollegor Juan José Cobo (åtta i sammandraget) och Leonardo Piepoli, som vann måndagens etapp.

– Vi ställer in alla teamets aktiviteter tills vi förstår vad som har hänt, säger stallets talesman Matxin Fernandez till AFP.

– Ricco är inte vilken cyklist som helst, utan en toppcyklist. Så för vårt stalls skull och för Tour de France skull har vi fattat det här beslutet. Vi kan inte agera som om ingenting hänt.

”Blir illamående”

Den svenske Tour de France-cyklisten Magnus Bäckstedt, som i lördags bröt loppet sedan han gått in i väggen, blir chockad när han får höra om torsdagens dopningsavslöjande.

– Ricco? säger han efter en stunds tystnad.

– Nu blir jag nästan ännu mer illamående. Tredje dopningsfallet i år... Det gör mig väldigt ont när något sådant här händer.

Vad säger det om cykelsporten och Touren?

– Touren säger det väl inte någonting om egentligen och cykelsporten som sådan är inte så här. Det är en sport jag älskar över allt annat i hela världen, som jag älskat ända sedan jag var liten, och så finns ett visst antal idioter som förstör, säger Bäckstedt.

Besviken

TT: Var det överraskande att det var just Ricco?

– Jag blir lika besviken varje gång något sådant här händer. Det är ju så mycket folk som har åkt dit. Någon gång borde ju grabbarna som håller på med det där förstå att det inte går att klara ett helt Tour de France-lopp utan att åka fast.

Att hela Saunier Duval-stallet drar sig ur årets upplaga av Tour de France tycker han är helt rätt. Även om han känner med Riccos stallkamrater.

– Lyckligtvis har jag aldrig varit i den situationen, men jag har en känsla av att jag skulle bli väldigt förbannad, säger han.

Lisa Edwinsson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport