–Jag tänker inte ändra mig

SPORTBLADET

Ida-Therese Nerell om bråket som skakade brottningen – och om sin stentuffa attityd

Foto: Ida-Therese Nerell OS-laddar med några kendoutövare i Fukuoka. Nu är det två år sedan hon hotades av avstängning och sågades hårt av SVT:s Jonas Karlsson – något hon aldrig kommer att glömma.

FUKUOKA. Sparringpartnern Sabina Magnusson lämnade träningen i

Fukuoka med ett blödande vänsteröra.

Brottartjejen och medaljhoppet Ida-Therese Nerells obarmhärtiga attityd har gett henne både framgångar och fiender. För två år sedan hotades hon av avstängning och sågades vid fotknölarna av Svt-krönikören Jonas Karlsson.

– Det var ett av mina värsta ögonblick i livet. Jag blev uthängd inför i stort sett hela Sveriges befolkning, säger Ida-Therese.

Foto: Ida-Therese Nerell laddar inför OS-starten – och tränar med Sabina Magnusson.

Det som hände hösten 2006 är inget hon kommer att glömma.

Ett jättebråk i svensk dambrottning, hemliga brev och hot om uteslutning från landslaget tillsammans med kompisen Helena Allandi. Och Svt-sportens då färske krönikör Jonas Karlsson som sågade henne vid fotknölarna.

– Den får jag höra om än i dag, men faktum att jag mest fick stöd och uppmuntran från folk och vänner, säger Ida-Therese.

– Men det var ingen höjdare när det hände. Jag vet inte varför han gick ut så hårt. Jag har aldrig träffat Jonas, men jag skulle gärna vilja göra det.

Vad skulle du fråga om, då?

– Äh, det vet jag inte.

Men hon har inte ändrat inställning efter stormen.

Det är samma stentuffa attityd på träningarna som väckte allt ont blod.

– Det var väl det allt handlade om i grunden. Men jag tänker inte ändra på mig själv. Jag går för fullt även på träningarna och även om det gör ont ska man kunna lämna mattan som kompisar. Precis som jag och Sabina gör här i dag, säger Ida-Therese och nickar mot sin sargade kompis.

Tuff 18-åring

Sabina Magnusson är från Flen, men det är inte därför vänsterörat är violblått. Hon fick en törn på träningen och roten till det som skapar brottningens eget fingeravtryck – blomkålsörat.

– Hon är inte direkt snäll mot mig, säger Sabina.

– Men det är som det ska vara. Jag måste ju få igång henne och kan inte åka runt som en docka.

Hon är en tuff 18-åring som flugits in från Sverige bara för att Ida-Therese ska få sparring inför OS. Det är första gången brottarna bjuds på den lyxen.

– Men hon har haft lite otur. I fredags fick hon två fingrar i ögat och idag så fick hon en smäll på örat i gen. Men hon är liten och tuff och inte så snäll hon heller, säger Ida-Therese.

Men när hon flyger till OS i Peking, flyger Sabina hem till Sverige igen. Då återstår bara svaret på vad sparringen gett för effekt.

– Jag känner att det står mellan fem, sex tjejer. Och så japanskan Yoshida förstås, säger Ida-Therese.

Saori Yoshida är Japans svar på Karelin, även om hon bara väger 55 kilo.

Japanskan har har aldrig förlorat en mästerskapsmatch.

– Jag gjorde en bra förstaperioden mot henne i VM förra året, men blev lite för ivrig när jag kände att jag hade chansen. Det är mitt problem. Jag vill attackera hela tiden. Men jag ska göra mitt bästa i varje match och gå max. Då kommer jag vara nöjd, säger Ida-Therese.

Rumskompisen och sparringpartnern tror ändå på Ida-Therese.

– Hon har visat grym form här på träningslägret. Hon kan absolut slå japanskan, även om jag också måste hålla Yoshida som favorit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS