Therese Alshammar utstrålar harmoni

Foto: Med guld i blick. Therese Alshammar har höga målsättningar.
SPORTBLADET

CHIBA. En frustrerande sommar är glömd. Utanför Tokyo, ensam med sin tränare, har Therese Alshammar hittat OS-glädjen.

– Man vet aldrig exakt, men jag känner att jag kan komma att vara i mitt livs form, säger hon till sportbladet.se.

Nu åker hon till Peking för att bli mästare.

Foto: Finslipning tillsammans med tränaren Johan Wallberg.

Simlandslaget har laddat inför OS med ett förläger i Fukuoka, i södra Japan. Men veteranen Therese Alshammar, som gör sitt fjärde OS, har valt att istället förbereda sig i Chiba, strax utanför Tokyo, tillsammans med tränaren Johan Wallberg.

Det var där sportbladet.se i natt svensk tid träffade henne för en planerad intervju, bara två dagar före ankomsten i Peking på torsdag.

– Vi har haft det jättebra. Jag vill ha lugn och ro och här i Tokyo känner jag mig trygg och harmonisk.

Varför laddade du inte i Fukuoka, med övriga landslaget?

– Det handlade inte om att jag inte ville vara där. Skälet är att jag vill vara just här, där jag trivs och har kontakter. Hade OS-lägret varit här hade jag förstås varit med de andra!

Utstrålar harmoni

Alshammar utstrålar harmoni och glädje – efter en sommar med fler frågor än svar. Tiderna hon presterat i tävlingar över 50 meter fritt har inte varit de väntade. Det är få i simvärlden som talar om den svenska storstjärnan som en av favoriterna på distansen, i Peking.

Men en sommar med tunga läger och svårtolkade resultat är över. Nu ser tränaren Johan Wallberg att Therese Alshammar hittat rätt med både teknik och snabbhet:

– Det som varit frustrerande i sommar har varit återhämtningen, där hon normalt ska flyta upp och bli fräsch i kroppen. Men nu börjar det blir lättare, för första gången på länge.

– I sprint måste man vara avslappnad och inte forcera simningen, för då går det långsammare och man blir trött.

Ni har varit lite oroliga?

– Det är ju frustrerande när det inte fungerar så lätt och snabbt som man vill. Det är alltid jobbigt, men nu när hon känner sig bättre är humöret bättre och tekniken stämmer bättre. Och livet som tränare är lite lättare för mig.

Höga förväntningar

Även ”Tessan” upplever att livet är lättare – och vågar tala öppet om höga förväntningar.

– Det går inte att säga exakt att jag kommer att vara i mitt livs form, säger hon. Men nu börjar det närma sig och jag känner att det kanske kan bli så.

Men du hade hoppats på högre nivåer i somras?

– Man måste ju alltid att det ska gå lättare än väntat, man ska upptäcka att ”wow, vad lätt det känns” och få lite gratis, men så har jag inte haft det. Vissa saker har varit tålamodsprövande.

Lång tid att återhämta sig

Som vadå?

– Min snabbhet har ju försvunnit lite. Jag har tränat väldigt hårt och det har tagit lång tid att återhämta sig.

Du sa i en intervju i Sportmagasinet i somras att du skulle träna extremt hårt och det fick bära eller brista?

– Ja, och så har vi tänkt. Nu har jag skaffat mig en säkerhet där jag känner att jag inte saknar någonting. Jag har mycket bättre teknik än jag hade förra året och jag känner mig pigg i kroppen.

I Sportmagasinet sa Therese Alshammar även att hon hade guld som mål i Peking, för det är den enda OS-medalj hon saknar. Och hennes normalt så försiktige tränare vill inte ändra målsättningen:

– Therese är en av de fem, sex som det handlar om, säger Wallberg. Det gäller att ha bäst dagsform, men hon har en hatkärlek till just tävlandet och brukar vara bäst när det gäller.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS