Bli tränare eller börja sälja glass

SPORTBLADET

Redbergslids succétränare Magnus Bagarn Johansson i stor intervju inför cupfinalen

GÖTEBORG

Magnus ”Bagarn” Johansson har tagit Redbergslid till den absoluta eliten i handbollseuropa.

Han borde vara en given kandidat när förbundskapten Bengt Johansson avgår:

– Bengan har väl redan utsett sina efterträdare – Ola Lindgren och Magnus Andersson. Det där är så långt borta för mig, säger ”Bagarn”.

Sportbladet har träffat succétränaren som tror mer på en framtid som glassgubbe än förbundskapten.

Foto: ANDERS WEJROT
RIK:s tränare vilar upp sig i solen inför kvällens första final i Cupvinnarcupen mot spanska Ciudad Real. Nu handlar det bara om att vinna, säger han till Sportbladets Johan Flinck.

Det är våren 1996. Redbergslid har vunnit SM-guld två år i rad och nu ska försäsongsträningen dra i gång igen.

Stefan Lövgren, Ljubomir Vranjes, Martin Frändesjö och Peter Gentzel är alla på landslagsläger inför den hektiska sommaren med både EM och OS.

Lagkaptenen Jerry Hallbäck är det inte. Petad från landslaget får han nu börja kasta medicinbollar hemma i Göteborg medan bästa polarna laddar för resorna till spanska Ciudad Real (EM) och Atlanta (OS).

Den som bestämt det där med medicinbollarna är nye tränaren – en 27-årig lintott som i två säsonger tränat Wartas damlag.

27-åringen vet inte riktigt hur Hallbäck ska reagera på den nya situationen.

– Okej, de får skylla sig själva, säger Jerry Hallbäck högt inför hela laget, tar en medicinboll och börjar köra.

”De” är Lövgren & co, som får skylla sig själva som missar den här uppbyggnadsträningen.

– Det Hallbäck sa var en markering mot de yngre. Han och Lövgren satte en otrolig karaktär på laget: du ska alltid uppföra dig väl, ta i på träningarna och alltid ge allting.

Ryggen tvingade honom sluta

Magnus ”Bagarn” Johansson sitter på en uteservering på ett soligt Avenyn. Det är han som är 27-åringen, eller var (fast han fortfarande ser ut som en 27-åring).

– Den drivande kraften Lövgren och Hallbäck stod för... den har betytt mycket för mig. Jag har fått hjälp av spelarna. Steget blev inte så stort för mig. Jag har kunnat kolla på detaljerna, säger ”Bagarn”.

Tilläggas bör att 27-årige ”Bagarn” inte var någon ny bekantskap för Hallbäck, Lövgren och de andra.

Han kom ju ”bara” tillbaka till sin moderförening.

– Jag hade spelat i RIK hela mitt liv. Jag var med i a-laget 1988-92, sen fick jag sluta på grund av att jag var kass i ryggen.

Han var ingen tongivande spelare – ”mittnia, tyckte att det roliga var att hitta på grejer på plan för laget, det var min gräns, jag var nöjd med det”.

Redan 1989 hade tränaren Ola Lie sagt till honom:

– Vill du bli något ska du bli tränare eller sälja glass.

När Bagarn tre år senare slutade som spelare frågade Reine Pedersen, RIK:s chefsideolog, om han ville bli ledare. I två år tränade Johansson RIK:s juniorer, tog dem till JSM-final och ”fick smak på det”.

Därefter tog han över Wartas damlag, som vann elitserien under hans andra år.

Då var det redan klart att han skulle tillbaka till fadershuset. Reine hade ringt 1,5 år tidigare: ”du tar över när Ola slutar”.

– Alla kompisarna var kvar.

Och de respekterade och lyssnade på honom (och Hallbäck).

– Reine hade sagt att så skulle det vara, och då fanns det väl en mening med det, säger Bagarn.

En mening kan ha varit fyra SM-guld på sex år. Under Johanssons tid har också RIK tagit steget från att varit ett permanent topplag i Sverige, via ett etablerat lag i Europa till...

– ... ett lag som ska vinna i Europa. Nu är vi i final, nu handlar det bara om att vinna.

I kväll spelar RIK första matchen av två i cupvinnarcupfinalen mot spanska Ciudad Real.

Ska vinna

Man gör det efter att slagit ut ”världens bästa klubblag” (det har inte kallats annat under hela säsongen) – tyska Lemgo.

Ett Lemgo som kommit längst med ”den nya handbollen”. Men RIK besegrade dem med just denna nya handboll som bygger på fart, snabba avkast, ständig press på motståndarna och mycket kontringar. För utomstående kändes det som om RIK helt plötsligt behärskade också den här typen av handboll.

– Men vi har spelat den hela tiden, säger ”Bagarn”. Nu fick vi hjälp av Lemgo. Lagen i elitserien brukar försöka dra ner på tempot.

– Det är kul att få vara med om denna revolution av handbollen. Förr gick man mellan försvar och anfall. Nu är det tryck över hela banan. De enda som inte hänger med är tv.

Och kanske förbundskapten Bengt Johansson, som inte har mycket övers för denna nya handboll – ”för mycket mål och tekniska fel”.

– Bengan har kritiserat oss ända sen 1992 för att vi inte har några kombinationer och för många tekniska fel. Han har en annan filosofi än vad jag har. Det går inte att säga att han har fel. Han har haft sina framgångar.

Blir glassgubbe?

Vem ska ta över efter Bengan?

– Han har väl redan utsett sina efterträdare – Ola Lindgren och Magnus Andersson. Jag tror inte någon från RIK får en förfrågan från förbundet. Vi har haft våra konflikter.

Skulle inte du vilja bli förbundskapten?

– Nej... klart det är en stor ära men för mig är det så långt borta. RIK är min förening.

Nej, ”Bagarn” ser snarare en framtid som glassgubbe än förbundskapten.

– Familjen hade ett stort glasscafé på Öland på somrarna, pappa är ölänning. Vi gjorde vår egen glass. Jag var delägare till för fyra år sedan då det blev handboll på heltid. Pappa sålde förra året till en anställd.

Nu har familjen kvar en liten glassbutik på Gibraltargatan i Göteborg.

Han vet vad han ska göra när tränarkarriären är över.

– Jag kanske öppnar ett café här i stan. Jag försöker hålla mig ájour med de nya glassrecepten. Glass i sig är roligt. Glass gör folk glad.

Skönt vara anonym

Smeknamnet ”Bagarn” kommer från pappa konditorn, naturligtvis, men också från tiden när Magnus själv jobbade på bageri. Magnus Wislander lär ha varit inblandad när smeknamnet myntades.

Nu är du tränare för Wislander – vad kan du lära världens bäste handbollsspelare genom tiderna?

– Om man försöker hitta grejer att lära Wislander vrider man till huvudet så man blir rädd för honom... eller företeelsen. Han har alltid varit en kompis. Jag har stor respekt för honom. Han ägnar sig åt det han ska göra på ett mycket proffsigt sätt.

Trots att Magnus Johansson varit tränare för Sveriges bästa lag i sex år i sporten med landets mest folkkära landslag är han väldigt anonym – också i handbollens huvudstad Göteborg.

Ingen av helgflanörerna verkar ens notera RIK-tränaren där på Avenyn. Något som knappast hänt om det varit Bosse Johansson eller Conny Evensson.

– Det är bara gôtt, ler Bagarn.

Visst är han en kugge i det stora RIK-maskineriet där filosofin sitter i väggarna, organisationen är den bästa i landet och spelarmaterialet är det bästa i landet och i princip heltidsanställt.

Vad tillför du?

– Jag vet inte.

Jamen...

– Kanske att få samman alla, få så många som möjligt delaktiga. Jag är lite nervös varje gång vi ska träna – kommer jag att få ut det jag vill? Får jag alla att dra åt samma håll?

I går fick han alla att dra till Spanien. Spelartruppen är skadefri.

Och Jerry Hallbäck, nu i ledarstaben, kom till slut till Ciudad Real, utan att ens titta åt en medicinboll.

I kväll ska spanjorerna få skylla sig själva.

Fotnot: Ciudad Real–Redbergslid börjar klockan 18.30. Matchen sänds i efterhand i TV4 23.35-01.00. Returen spelas i Scandinavium söndagen den 4 maj klockan 17.00.

Elva frågor

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll