Sportbladet rankar klubbarna i elitserien

SPORTBLADET

Här är alla fakta om ditt lag

1. IFK SKÖVDE

Nyförvärv: Marcus Wallgren, IFK Malmö, Tobias Andersson, egen produkt.

Förluster: Wolfram Finkbeiner, Willstätt, Tyskland, Niklas Gudmundson, Fyllingen, Norge, Fredrik Larsson, Ystads IF, Anders Dahlqvist, slutat.

Tränare: Gunnar Blombäck.

Klubben bildad: 1907

Handboll sedan: 1928

Antal medlemmar: Cirka 1000

Totalt antal lag: Cirka 30

Hall: Arena Skövde

Publikkapacitet: 2330

Publikrekord: 3417 (Billingehov)

Dräktfärger: Blått/Blått

Reserv: Vitt/Blått

Antal SM-guld: Inga

Webbplats: www. ifkskovdehandboll.com

Sportbladets kommentar: Gunnar Blombäck har fått bygga sitt lag ostört i fyra år nu. I år är det dags att skörda frukterna i handbollsstaden Skövde och vi tror att man vinner serien. Mattokige och färgstarke Blombäck förfogar över en högklassig förstasexa men har också en bra bänk.

Svensk-polacken Dawid Nilsson vann skytteligan ifjol och kan mycket väl göra det i år igen. Högernian Kristian Svensson ingår i förbundskapten Linnells framtidsplaner.

2. SÄVEHOF

Nyförvärv: Anders Franzén, Redbergslid, Johan Lindberg, Tumba (tom 12/12 2004), Jonas Ernelind, Hamburg SV, Tyskland, Robert Bladh, Anderstorp,

Joakim Thomeé och Alexander Berg, egna.

Förluster: Danijel Andjelkovic, Pick Szeged, Ungern, Nano Garrido, Heim, Rickard Kappelin, Alingsås, Kristoffer Enoksson, klubb ej klar.

Tränare: Rustan Lundbäck.

Klubben bildad: 1950

Handboll sedan: 1950

Antal medlemmar: 1520

Totalt antal lag: 85

Hall: Partillebohallen

Publikkapacitet: 2000

Publikrekord: 8525 (Scandinavium)

Dräktfärger: Svart/Svart

Reserv: Gult/Svart

Antal SM-guld: 1 (2004)

Webbplats: www.savehof.se

Sportbladets kommentar: Regerande mästarna har förstärkt sin trupp. Varför sätter vi dem då tvåa? Till att börja med för att under hösten ligger fokus på Champions League – det är en uttalad prioritering i Partilleklubben (alltså kan det mycket väl bli SM-guld i Globen ändå till våren), men också för att det är en ny situation för det unga, kaxiga Sävehof att vara det jagade laget. Minns hur ivriga de var att frånsäga sig allt favoritskap i varje slutspelsmatch i våras. Trots att de värvat spelare som Anders Franzén, Jonas Ernelind, Johan Lindberg och Peter Möller (nu för hela säsongen) är det frågan om de verkligen ersatt flyktande vänsternian Danijel Andjelkovic. Dessutom har de tunga skador på förvarsresar som Mikael Moen och Tomas Gustavsson i höst.

3. REDBERGSLID

Nyförvärv: Andreas Palicka och Martin Thyr, från egna led.

Förluster: Martin Galia, Göppingen, Tyskland, Martin Matas, Sandefjord, Norge, Henrik Lundström, THW Kiel, Tyskland, Gustav Hallbert, Alingsås, Anders Franzén, Sävehof.

Tränare: Johan Eklund/Magnus Wislander.

Klubben bildad: 1916

Handboll sedan: 1932

Antal medlemmar: 780

Totalt antal lag: 21

Hall: Lisebergshallen

Publikkapacitet: 1 843

Publikrekord: 9 183 (Scandinavium)

Dräktfärger: Vitt/Vitt Reserv: Svart/Svart

Antal SM-guld: 20

Webbplats: www.redbergslid.se

Sportbladets kommentar: Generationsväxlingar brukar betyda något negativt, men inte i RIK. Med jämna mellanrum, säg fyra-fem år, brukar de bygga ett nytt lag när en hel generation blivit proffs eller lagt av. Och då har de inte tappat mycket ens under ett sånt ”mellanår”. Nu genomför man den största generationsväxlingen sen 1983. Då var det 19-åringar som Magnus Wislander och Johan Eklund som klev in. I dag utgör de båda tränarduon. De spelare som Wislander och Eklund nu flyttar upp från juniortruppen är inte lika talangfulla som de själva en gång var. RIK är helt klart sämre på papperet än på länge men just för att vinnarkulturen, ledarskapet och ideologin fortfarande finns kvar tippar vi RIK högre än de flesta andra gjort. Men då krävs det att niometersuppställningen med Magnus Lindén, Lars Bernhardsson och Joacim Ernstsson håller sig skadefri och att Linus Bolin i målet kliver fram när han nu får chansen.

4. LUGI

Nyförvärv: Robert Andersson, TuS N-Lübbecke, Björn Nordmark och Anders Hallberg, Kävlinge.

Förluster: Henrik Kronborg, Team Helsinge, Danmark, Peter Eskildsen, Danmark, Tomas Eriksson, Drott.

Tränare: Lars Friis-Hansen.

Klubben bildad: 1912

Handboll sedan: 1941

Antal medlemmar: Drygt 1000

Totalt antal lag: 46

Hall: Lunds Idrottshall

Publikkapacitet: 2000

Publikrekord: 2900

Dräktfärger: Vinrött/Svart

Reserv: Vit/Svart

Antal SM-guld: 1 (1980)

Webbplats: www.lugihandboll.se

Sportbladets kommentar: Vi sticker ut hakan igen och tror att Lugi kniper en fjärdeplats. Men berätta inte det för dem, de brukar inte palla favorittrycket. Det var starkt av Lugi att knipa hemvändande Tysklandsproffset Robert ”Knirr” Andersson” framför Ystadsklubbarna. Han behövs på högernio. Förstasexan känns komplett med bolltrollaren Mommi Flemister som spelmotor mellan nämnde Andersson och Kalle Sjödin, som kanske har elitseriens hårdaste skott. På kanterna har man kontringsspecialisterna Alexander Hansen och Kristian Meijer, som i år ska blomma ut fullt. Henrik Dreyer är stabil mittsexa och försvarsspelare. Men truppen är smal så ska det bli en fjärdeplats måste de här sex och målvakterna, hålla sig skadefria.

5. YSTAD

Nyförvärv: Jonas Rämö, Uddevalla HK, Sergo Datukashvili, Olympic/Viking, Fredrik Nilsson, IFK Malmö.

Förluster: Kaupo Palmar, SG Flensburg-Handewitt, Tyskland, Ola Gustafsson, Umeå IK.

Tränare: Jan Karlsson.

Klubben bildad: 1927

Handboll sedan: 1927

Antal medlemmar: 471

Totalt antal lag: 19

Hall: Österportshallen

Publikkapacitet: 2400

Publikrekord: 1900

Dräktfärger: Rött/Rött

Reserv: Vitt/Svart

Antal SM-guld: Inga

Webbplats: www.ifkystad.se

Sportbladets kommentar: Förlusten av Kaupo Palmar kommer att bli mycket kännbar. Där hade Ystad elitseriens bästa tvåvägsspelare på högernio. De ekonomiska problemen innebär att klubben inte kunnat värva som man hade velat så nu har man inte ens en vänsterhänt niometersspelare. Nyckeltrio blir målvakten Anders Persson, artisten (och egoisten) mittnian Dalibor Doder och bollgeniet Fredrik Petersen på vänsterkanten.

6. GUIF

Nyförvärv: Aleksander Svitlica, RK Lovcen, Serbien, David Isomäki, Patrik Johansson, Hannu Virolainen, Michael Johansson, Daniel Johansson, David Öbrink, Martin Nilsson, Sasa Todosijevic, Thomas Tverin, alla egna produkter.

Förluster: Jan Ekman, Hammarby, Love Asplund och Johan Moberger, Irsta, Niklas Älgekrans, slutar, Fredrik Lundgren, Karlshamn, Mattias Söder, Norge,

Mirko Stojanovic, Serbien.

Tränare: Kent Andersson.

Klubben bildad: 1896

Handboll sedan: 1932

Antal medlemmar: 1 162

Totalt antal lag: 62

Hall: Eskilstuna Sporthall

Publikkapacitet: 2 601

Publikrekord: 2 601

Dräktfärger: Vitt/Vitt Reserv: Rött/Svart

Antal SM-guld: Inga

Webbplats: www.guif.nu

Sportbladets kommentar: Det internationellt präglade Guif har haft en mycket stark försäsong. Kan överraska i år. Målvakten Dane Sijan från Serbien-Montenegro tillhör elitseriens främsta och landslagsmännen (från fyra olika länder) är många i förstasexan. Nu har man fått tillbaka succétränaren och guifaren Kent Andersson (13 år som spelare, SM-silver senaste året som tränare 2001) och publikstödet i sporthallen är starkt.

7. DROTT

Nyförvärv: Tomas Eriksson, Lugi, Michael Mattsson, Borlänge, Nicholas Lesné, Nimes, Frankrike.

Förluster: Daniel Kubes, Nettelstedt, Tyskland, Henrik Larsson och Christoffer Sandström, Barakaldo, Spanien, Fredrik Brokopp, Alstermo, Hans Karlsson, klubb ej klar.

Tränare: Magnus Andersson.

Klubben bildad: 1936

Handboll sedan: 1936

Antal medlemmar: 820

Totalt antal lag: 16

Hall: Halmstads Sporthall

Publikkapacitet: 2200

Publikrekord: 5500 (Sannarpshallen)

Dräktfärger: Vitt/Vitt

Reserv: Rött/Vitt

Antal SM-guld: 10

Webbplats: www.hkdrott.se

Sportbladets kommentar: Drotts storhetstid är förbi i svensk handboll. Åtminstone tillfälligtvis. Det var längesedan man fick fram en a-landslagsman och sedan Bengt Johansson slutade finns det ingen koppling mellan landslaget och Drott. Dessutom har man tappat tre nyckelspelare i Daniel Kubes (framför allt), Henrik Larsson och Hans Karlsson. Tomas Eriksson är visserligen tillbaka, men ”Ryssen” är en försvarsspelare som inte ersätter Hans Karlsson framåt. Dessutom är det redan klart att Magnus Andersson nästa år blir tränare i storsatsande FC Köpenhamn – sådana förhandsbesked brukar störa. Är jättetalangen Michael Mattsson från Borlänge redo för elitserien?

8. KROPPSKULTUR

Nyförvärv: Johan Svernling, Erik Danielski, Marcus Fridell, alla egna produkter.

Förluster: Jesper Ericsen, HF Mors, Danmark, Börge Brown, Stord, Norge, Johan Baldesjö, Uddevalla HK, Anders Franzén, Sävehof, Daniel Lundgren, slutar, Henrik Andersson, sabbatsår.

Tränare: Thomas Franzén.

Klubben bildad: 1920

Handboll sedan: 1934

Antal medlemmar: 1 800

Totalt antal lag: 50

Hall: Agnebergshallen

Publikkapacitet: 2 400

Publikrekord: 3 400 (Älvhögsborg)

Dräktfärger: Grönt/Grönt

Reserv: Svart/Svart

Antal SM-guld: Inga

Webbplats: www.kroppskultur.com

Sportbladets kommentar: Kropps överraskade stort i fjol som nykomlingar när de tog sig till slutspel. Vi tror att de fortsätter göra det (även om det inte är många som håller med oss) i kraft av sin hemmahall, publikstöd och förkärlek för att slå underifrån. Mittsexan Patrik Olsson, äldst av de tre bröderna Olsson i laget, är nyckelspelaren – alltid lika nyttig. Men till premiären har Uddevallalaget stora skadeproblem som de snabbt behöver bli av med för att inte hamna för långt efter lagen som slåss om den sista slutspelsplatsen.

9. H43

Nyförvärv: Christoph Edelmüller, West Wien, Österrike, Stefan Johansson, Wargo, Aleksander Simic och Johan Tholin, egna.

Förluster: Petter Berg, Johan Börjesson, Daniel Broman alla Olympic/Viking, Daniel Andersson, Kävlinge.

Tränare: Veroljub Kosovac.

Sportbladets kommentar: Man vet aldrig var man har H43, de kan förlora närsomhelst mot vilkasomhelst men också besegra alla lag (om än inte under samma säsong). Hamnar som vanligt runt slutspelstrecket när serien ska summeras. Får bra utdelning på sitt offensiva, aggressiva 3-2-1-försvar som de varit ensamma om ganska länge nu i elitserien. Mycket beroende av sina jugoslaviska spelare.

10. IFK TUMBA

Nyförvärv: Steven Popov, Umag, Kroatien, Milos Barisic, Alshamal, Qatar, Christian Lindberg, BK 46 Karis, Finland, Kasper Carell-Holmgren, Samuel Granlund, Mikael Erson och David Krusell, alla egna.

Förluster: Johan Lindberg, Sävehof (tom 12/12 2004), Jonas Nyqvist, Hallby, Marcus Berg AIK, Roger Järeholm, Fyllingen, Norge, Jan Hagman, Finland, Oskar Bergqvist, klubb ej klar, Björn Lindberg och Andreas Beiron, slutar.

Tränare: Ulf Nyström.

Klubben bildad: 1970

Handboll sedan: 1970

Antal medlemmar: Cirka 550

Totalt antal lag: 44

Hall: Botkyrkahallen

Publikkapacitet: 1 300

Publikrekord: 800 (Tumba idrottshus).

Dräktfärger: Blått/Svart

Reserv: Vitt/Svart

Antal SM-guld: Inga

Webbplats: www.tumbahandboll.a.se

Sportbladets kommentar: Förlusten av bröderna Lindberg (Björn slutat, Johan lade också av men gör nu comeback i Sävehof i stället) kan man naturligvis

inte förbigå. Hos dem båda fanns mycket av IFK Tumbas själ – och kunnande. Men om de jugoslaviska nyförvärven blir de lyckodrag man hoppas på så tror vi att Tumba kan kravla sig upp på en tiondeplats. Men den starka lagmoralen och det fina kombinationsspelet måste bibehållas för det är de båda ingredienserna man levt på länge – och storspelande målvakten Michael Jansson naturligtvis. Jansson ligger alltid högt upp i ligan över räddningsprocent. Om valet av ny hall är positivt eller negativt återstår, som med så myckt annat kring Tumba i år, att se.

11. HAMMARBY

Nyförvärv: Thomas Forsberg, Djurgården, Jan Ekman, Guif, Olle Johannesson, Warta, Johan Henriksson och Anders Olovsson, Skånela, Jesper Owe, egen produkt.

Förluster: Mathias Adjovi, Djurgården, William Nguesseu, AIK, Olle Stenius, Kristianstad, Nicklas Grundsten, GOG, Danmark, Mikael Östlund-Bekel, Jakob

Sundblad, Carl Reuthammar och Åke Muwanga, klubbbar ej klara Ronny Karlsson, slutar.

Tränare: Magnus Grahn/Staffan Olsson.

Klubben bildad: 1897

Handboll sedan: 1939

Antal medlemmar: 200

Totalt antal lag: 14

Hall: Eriksdalshallen

Publikkapacitet: 2600

Publikrekord: 8103 (Hovet)

Dräktfärger: Grön/Vit

Reserv: Gul/Svart

Antal SM-guld: Inga

Webbplats: www.hammarbyhandboll.se

Sportbladets kommentar: En mycket tunn trupp som dock har sina intressanta ingredienser: Staffan Olsson, Lukas Karlsson, Thomas Forsberg och Olle

Johannesson. Kan Bajen sedan göra klart med kroatiske stjärnan Mario Bjelic, och han är lika bra som det sägs samt smälter in, har man fyllt luckorna efter de spelare som försvunnit, undantaget Mathias Adjovi. I stället för

Adjovi ska Tobias Karlsson nu kliva fram på vänsternio – och det behövs. Äntligen ser det stabilt ut på målvaktsfronten. Men Bajen får vara nöjt om man slipper kvalspel.

12. DJURGÅRDEN

Nyförvärv: Mattias Adjovi, Hammarby, Marcus Svensson, Cyrus, Martin Sander och Olof Damberg, Mantorp, Daniel Tellander, Silwing/Troja, Thomas Larsson, Kungsängen.

Förluster: Thomas Forsberg, Hammarby, Calle Tagesson, Stord, Norge, Milan Grubanov och Fredrik Wahlström, Bjerringbro, Danmark, Carl-Magnus Källfeldt och Micha Bruman, slutat.

Tränare: Tomas Ryde.

Klubben bildad: 1891

Handboll sedan: 1934

Antal medlemmar: 900 (inom nätverket)

Totalt antal lag: 60 (inom nätverket)

Hall: Eriksdalshallen

Publikkapacitet: 2600

Publikrekord: 8303 (Hovet)

Dräktfärger: Blått/Svart

Reserv: Röd/Svart

Antal SM-guld: Inga

Webbplats: www.difhandboll.se

Sportbladets kommentar: Djurgården klarar sig till kvalspel tack vare att årets nykomlingar är så svaga. Intressantast är nye tränaren Tomas Ryde tillsammans med vänsternian Mathias Adjovi, ny från Hammarby. Har blivit tvungna att spela ihop en ny förstauppställning på niometer när hela den förra har stuckit utomlands. Bröderna Schjölin håller på kanterna. Svagheterna finns på målvaktssidan och i linjespelet. Frågetecknen hittar vi på mitt- och högernio.

13. HEID

Nyförvärv: Martin Clemens Axelsson, Runar, Norge, Thomas Olsson, Wasaiterna, Robert Fasnacht, Warta, Erik Hornby och Daniel Svensson, egna.

Förluster: Mikael Nyberg, Kungälv, Thorbjörn Brunström, Önnered, Alexander Borgstedt, utlånad till Redbergslid, Jörgen Egvik, Robert Åberg, Björn Iveland, Henrik Åhlgren, alla slutar.

Tränare: Christer Karlsson.

Klubben bildad: 1946

H andboll sedan: 1946

Antal medlemmar: 600

Totalt antal lag: 17

Hall: Heidhallen/Lisebergshallen

Publikkapacitet: 650/1 900

Publikrekord: 500 (gamla hallen)

Dräktfärger: Rött/Vitt

Reserv: Vitt/Vitt

Antal SM-guld: Inga

Webbplats: www.bkheid.nu

Sportbladets kommentar: Vinnarkulturen finns där: 47 segrar på de senaste 52 tävlingsmatcherna. Men de har kommit i division ett och två. Ettan sprang alltså kvartersklubben från Göteborg alltså bara igenom i fjol. Nu är det elitserien och som om inte Heid var tillräckligt nederlagstippat innan meddelade rutinerade och karismatiske tränaren Christer Karlsson för en vecka sedan att han inte kommer att coacha laget under matcher utan bara hålla i två träningar i veckan. Ett tungt avbräck. Nu blir Kent Berndtsson ensam ansvarig under matcherna. Heid är helt enkelt inte redo för elitserien men håll ett öga på Payam Hatami – u-landslagsman, försvarsjätte, kontrare och linjespelare.

14. IRSTA

Nyförvärv: Robert Jansson, Djurgården, Johan Moberger, Guif, Henrik Larsson, Lindeskolan, Rikard Norström, Fyllingen, Norge, Mikael Tötterman, BK 46 Karis, Finland, Tobias Johnson, egen.

Förluster: Fredrik Hammarsten, Sikeå IF, samt Lars Adolfsson, Oscar Lemming, Daniel Skipper, klubbar ej klara.

Tränare: Daniel Holmgren.

Klubben bildad:1999 (hopslagning av Irsta och Västerås HF).

Handboll sedan: 1999.

Antal medlemmar: 110 (1500 i ungdomsklubbarna).

Totalt antal lag: Tre (105 med ungdomslag).

Hall: Västeråshallen

Publikkapacitet: 2400

Publikrekord: 1987.

Dräktfärger: Ljusblått/Marinblått

Reserv: Vitt/Marinblått

Antal SM-guld: Inga

Webbplats: www.vasterashandbollen.se

Sportbladets kommentar: IVH är inte heller redo för elitserien. Men Robert Jansson och Johan Moberger var två viktiga nyförvärv. Nyckelspelaren heter Mathias Fredriksson, spelmotor. Har själva påpekat att de inte kan ha den långa startsträckan under hösten de kunnat kosta på sig i division ett där det gäller att var som bäst på våren när allsvenskan skapas och kvalen sedan

drar i gång. Här tippar vi Irsta/Västerås sist, men de kan också byta plats med Heid – men vad har det för betydelse...

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll