Historisk Fosshaug bakom segern

SPORTBLADET

Mest VM-svensken genom tiderna

Ett mål, en fin framspelning och en plats i bandyhistorien.

För Pelle Fosshaug betydde inte 6–2-matchen mot Norge bara två poäng – utan även att han nu är meste VM-svensk med sina nio spelade turneringar.

Foto: Historisk Pelle Fosshaug, längst till vänster, var med när Sverige premiärslog Norge med 6–2 i bandy-VM. Turneringen är Fosshaugs nionde – flest av alla i historien.

I den första turneringen i Moskva 1989 såg han till att göra sju mål och komma tvåa i VM:s skytteliga.

På de efterföljande 16 åren har det krävts ilskna förbundspampar – och ett dåligt humör – för att den hetlevrade virtuosen ska finnas utanför truppen.

Som 39-åring gjorde han nu VM-comeback efter fjolårets avstängning och passade påpassligt på att göra mål och dessutom mycket fint spela fram Magnus Muhrén så att denne plötsligt var åtta meter fri.

Men Fosshaugs viktigaste roll är vid sidan om isen.

– Det handlar mest om hur man är som människa. De unga spelarna ser att de kan prata med oss lite äldre, att Kenth Hultqvist (förbundskaptenen) använder vissa av oss som ett extra finger för att nå ut. När jag började i landslaget så sågs man ju mest som ett hot. Så är det inte nu. De unga tillåts att ta plats, sade han.

Åtta nya

Svenskarna har åtta nya spelare i truppen jämfört med i fjol varav fem som aldrig spelat en så stor turnering – då kanske en spelare som Fosshaug behövs extra mycket.

Med all sin rutin borde ju åtminstone lite smitta av sig på de andra.

– Känslan i gruppen är skön, de unga spelarna som David (Karlsson), Daniel Liw och Johan Andersson har kommit in bra och det är sällan som så här nya spelare dominerar i landslaget, men så kommer det att bli i år.

Matchen i sig är inte mycket att orda om.

Blixtstart

Sverige tog snabbt ledningen med 4–0 sedan bland annat Villa-Lidköpings Johan Andersson (för dagen vänsterhalv då Anders Östling var magsjuk) gjorde sitt första VM-mål och Stefan Erixon osjälviskt spelade fram just Pelle Fosshaug till veteranens 32:a VM-mål.

Svenskarna gjorde vad de skulle, men tappade lite intensitet i andra halvlek och såg till att inte ta ut sig allt för mycket inför matcherna mot Kazakstan, USA och Ryssland de kommande tre dagarna.

– Vi har vunnit, vi spelade stundtals bra bandy. Det är inställningen det hänger på i sådana här matcher, och vi gjorde vad vi skulle. Det är många matcher på få dagar, sade Fosshaug.

Bandyromantik

Blir det ett tionde VM?

– Jag tar verkligen ett år i taget. Många har försökt att få mig att säga att jag ska sluta, men det tänker jag inte göra.

Drivkraften?

Svaret kommer lika självklart som snabbt.

– Kärleken till sporten.

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy