Stefan Holm skadad

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan missa inne-EM i mars

Stefan Holm laddade för att bli sjätte hoppare över 2,39.

Men istället slutade höjdtävlingen i Arnstadt med en skada.

– I ansatsen på 2,39 kände Stefan att det stramade till i baksidan i ena låret och avbröt tävlingen, säger Holms manager Daniel Wessfeldt.

Det var tråkigt för han hoppade verkligen bra idag och han hade kunnat klara 2,39, säger Wessfeldt på telefon till TT.

OS-guldmedaljören Holm har haft en fin inledning på inomhussäsongen trots att förra årets segersvit brutits. Även om det blivit två andraplatser så har hoppningen ändå känts bra och han har hoppat bättre än tidigare inledningar på inomhussäsongerna.

Årsbästa

I lördagens hoppgala i tyska Arnstadt blev det nu bara en tredjeplats trots nytt årsbästa på 2,35. Framför sig hade han ryssen Jaroslav Rybakov och tjecken Jaroslav Bába som båda klarade 2,37, världsårsbästa med två centimeter.

– Den höjden stod Stefan över, dels för att han hade en rivning på 2,25, dels för att han kände sig så stark. Han var så högt över i sitt hopp på 2,35 och skulle istället hoppa på 2,39, en höjd han kände att han har i kroppen, berättar Wessfeldt.

Grymt hopp

– Hoppet på 2,35 var magnifikt, beskriver Stefans tränare och pappa Johnny Holm.

– Jag har säkert sett Stefan hoppa i 250 tävlingar och jag har aldrig sett honom hoppa högre. Förmodligen var det över 2,40, kanske högre än europarekordet. Helt grymt.

Bara fyra hoppare i världen har klarat 2,40 inomhus. Kubanen Javier Sotomayors världsrekord är 2,43, europarekordet har tysken Carlo Thränhardt på 2,42. Patrik Sjöberg klarade 2,41 som bäst.

Senaste hoppet över 2,39 gjorde Sotomayor för elva år sedan.

Krampkänning

Redan i de tre hoppen på 2,31, 2,33, 2,35 hade Holm känt av något krampliknande i låret. Men det var först när han skulle försöka höja sitt personbästa från 2,37 till 2,39 som det smärtade till så mycket i låret att han tvingades avstå fortsatt hoppande.

– Hade det varit en OS-final så hade han kanske hoppat vidare. Men inte i det här läget på säsongen, säger Wessfeldt.

Holm kommer att behandlas av sjukgymnasten Inger Karlsson hemma i Karlstad på söndagen och på måndag ska förbundsläkaren Sverker Nilsson i Stockholm göra en magnetröntgen på låret. Efter det vet man mer om hur svår skadan är.

Osäkert om EM

– Även om det bara skulle vara en liten bristning så tar det ett par veckor innan man kan hoppa igen, påpekar Wessfeldt.

Klart är att det inte blir något hoppande i slovakiska Banská Bystrica på tisdag. Hur det blir med tävlingarna i Malmö den 12:e och i Globen den 15:e är osäkert. Sedan väntar hoppgalan hemma i Karlstad den 24:e innan inne-EM avgörs i Madrid 5–6 mars.

– Är han helt skadefri och hinner med någon tävling innan EM så är han kanske med i EM. Men allt beror på hur pass allvarlig skadan är och det vet vi förhoppningsvis mer om på måndag.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN