men här fick Sverige revansch

SPORTBLADET

Tre Kronor utklassade Finland i Sweden Hockey Games

De är inte unga - men bra.

Gamlingarna fixade Tre Kronors första turneringsseger sedan 2001 och finalplats i Euro Hockey Tour genom att besegra Finland med 4-0 (2-0, 0-0, 2-0).

- Vi gör en riktigt bra turnering, sammanfattade förbundskapten Hardy Nilsson Sweden Hockey Games.

Foto: BILDBYRÅN
JAAA! Johan Davidsson jublar efter sitt 2 0-mål på Finland.

Hemmaturneringen blev en svensk succé. Hardy Nilssons utskällda landslag kvalificerade sig också för final i Euro Hockey Tour eftersom Tjeckien tidigare på söndagen besegrat Ryssland med 3-2 efter förlängning.

Det var första gången sedan november 2001 som Tre Kronor lyckades vinna en turnering. Då var det en ung Henrik ''Zäta'' Zetterberg som med ett fenomenalt målfyrverkeri mot Finland fixade segern åt Tre Kronor och sig själv en biljett till andra sidan Atlanten.

Ärrade hjältar

2004 stavas segerorganisatörerna Jonas Höglund, Niklas Andersson och Jörgen Jönsson - alla hemåtvändande NHL-proffs som nått och passerat 30 år. Medelåldern bland backarna är 32 år, hos forwards är samma siffra 28.

- Det är helt klart att våra bästa spelare är födda i början av 70-talet.

- Men man måste också inse att inse att det inte går att nöta på samma spelare i flera år till. Det är därför vi spelat in nya spelare i de andra turneringen, för att ha ett landslag till 2005/2006. Då spelar kanske inte killar som Pelle Gustafsson och Niklas Andersson längre.

Hardy Nilsson har fått utstå kritik för sin filosofi, att inte alltid spela med bästa laget.

- Vi får väl se om påhoppen avtar nu, sade Nilsson med ett snett leende.

Visade vägen

Stommen till hans kommande VM-lag utklassade i alla fall helgens motstånd i Sweden Hockey Games. 4-0 mot Tjeckien i lördags följdes upp med samma siffror mot Finland på söndagen.

Återigen var det veteranerna som visade vägen. Den 31-årige Höglund assisterade jämnårige Jörgen Jönsson som snyggt sparkade med sig pucken och elegant kunde göra 1-0 efter 7.28.

Alltid aktive Niklas Andersson, snart 33, fanns med i det fantastiska förspelet till 2-0 som kom i power play en knapp kvart in i första perioden. Det började med att Magnus Kahnberg slog en tunnel på en finländare, levererade pucken till Andersson som höll i den där extra halvsekunden och frispelade Johan Davidsson. HV-centern - som valdes till turneringens bäste forward - visade kyla då han i stället för ett direktskott höll in avslutet, rundade Fredrik Norrena och lyfte upp pucken i nättaket.

Den fullsatta Globen exploderade i glädjerus - och Finlands förbundskapten Raimo Summanen tog time out.

Henriksson höll nollan

Efter en mållös andra period där Luleåmålvakten Daniel Henriksson briljerade avgjorde Tre Kronor knappt fyra minuter in i slutakten. Johan Davidsson sköt mot mål, Per Gusfasson skymde och 3-0 trillade in bakom Norrena.

Finland tog ut målvakten med sju minuter kvar och satsade på reducering i power play, men i stället kunde Jonas Höglund sätta slutresultatet 4-0 i tom bur.

Hockeykonsulenter

- Men det sättet vi vinner matcherna på måste man säga att det ser bra ut inför VM. Men det går inte att tala om guld, det beror mycket på vad som händer i NHL, summerade Hardy Nilsson, som också hoppas att satsningen på elva heltidsanställda hockeykonsulenter ska råda bot på bristen av goda svenska spelare under 28 år.

- Det är en oerhört viktig satsning.

De elva orter kring i vilka hockeykonsulenterna ska verka blir Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävle, Jönköping, Luleå, Leksand, Örnsköldsvik, Karlstad, Södertälje och Skellefteå.

- Vi har öronmärkt 20 miljoner kronor de närmaste fyra åren.

- Det här är en långsiktig satsning. Vi hoppas kunna se effekterna om 8-10 år, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Michael Englund.

Så räkna med att medelåldern är hög på Tre Kronor även de närmaste åren.

Lars Markusson/TT