Försvarshögskolan bakom svenska succén

Brljevic har utbildat Sveriges försvarsess

avJohan Flinck

HAMBURG. Det svenska försvaret är tillbaka i världstoppen.

Med en trio utbildad på Försvarshögskolan av svensk damhandbolls försvarsminister.

– Försvar är bästa anfall, säger Dragan Brljevic i Lugi.

Foto: Bildbyrån
Lugis Dragan Brljevic en stor del i Sveriges försvarsspel

För åtta-nio år sedan rankades Sveriges försvar som ett av världens bästa.

I VM har man visat att det svenska försvaret är tillbaka i världstoppen (även om Frankrikes och Norges är snäppet vassare).

När det svenska försvarsspelet varit som bäst i VM har tre av de fyra centrala spelarna en gemensam nämnare: de har allihop utbildats i Lugi av tränaren Dragan Brljevic.

”Sjukt duktig”

Trion, som alla spelar utomlands numera, består av Sabina Jacobsen (som hade två år med Brljevic i Lugi), Hanna Blomstrand (fem år) och Anna Lagerquist (åtta år). I sammanhanget kan vi också nämna Clara Monti Danielsson, som var nära att komma med i VM-truppen och som också har sin största styrka i försvarsspelet och har gått i Brljevics skola i sju år.

– Dragan har betytt jättemycket. Han är sjukt duktig på individuell teknik, säger Blomstrand.

– Han har betytt väldigt mycket. Jag har haft honom i många år och det har alltid varit ett stort fokus på försvarsspel i Lugi, säger Lagerquist.

Kommer från Kroatien

– Försvar är bästa anfall. Det är minst lika viktigt som att göra mål i handboll. Jag pratar mycket med dem om hur viktigt det är att spela försvar och att vara lite elak och ha rätt attityd, säger Brljevic.

Han kommer ursprungligen från Kroatien och därifrån har han med sig det på Balkan dominerande 3–2–1-försvaret som ställer andra krav på försvarsspelarna individuellt än det traditionella, svenska 6–0-försvaret.

– Där går inte att gömma sig bakom någon annan i ett 3-2-1-försvar. Jag rekommenderar alla tränare att utbilda sina spelare i 3-2-1. Sedan kan man spela 6-0 ändå och bara flytta fram eller tillbaka spelarna någon meter, säger Brljevic.

Hade velat träna Jacobsen längre

Henrik Signell har förstås haft stor nytta i landslaget av Försvarshögskolan i Lund.

– Det verkar onekligen så. Handbollen går allt mer åt individuellt försvarsspel där man ska klara man-man-situationen, säger förbundskaptenen.

Lagerquist och Blomstrand är de som är mest präglade av Brlejvic och 3–2–1-systemet medan Jacobsen också har många år både före och efter Brljevic med 6–0-försvar.

– Jag hade önskat att jag hade fått Sabina lite tidigare. Jag tycker att hon kan bli ännu bättre och skulle vilja jobba med några små detaljer hos henne, säger han.

Bronsmatchen spelas 14.30. Följ den här!

ARTIKELN HANDLAR OM