Tinne nära tårar efter den grova VM-missen

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

avTT

SPORTBLADET

En tröst från ryttar-VM till alla ungdomar som råkat ta fel väg i snåriga dressyrprogram:

Även en världsstjärna rider vilse.

– Det är naturligtvis en katastrof, det finns inget annat. Jag kan inte förklara varför det hände, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

Hennes motiga VM tog av allt att döma slut strax efter lunch lokal tid – och det på ett ytterst pinsamt sätt. Hon ledde Don Auriello fel inne i manegen och så var dagen förstörd och mästerskapet troligen över för den sjufaldiga OS-ryttarinnan.

Det händer att även de bästa tappar minnet och lokalsinnet. Lägg till den kvava värmen i Mill Spring och anspänningen i GP-specialen som besvärande omständigheter, men för Vilhelmson Silfvén – en av branschens mest erfarna – var det den första grova felorienteringen i karriären.

– Det har väl hänt att jag ridit fel i några mindre tävlingar, men aldrig i ett mästerskap eller större tävlingar, säger hon.

Tränaren Louise Nathhorst fyller i:

– Senast var det nog för 15 år sedan.

”Bara försöka hålla ihop det”

Efteråt hade Tinne nära till tårarna.

– Jag var ganska fokuserad på hur jag ville komma in i mina "tvåor", men man ska ju inte göra det på fel ställen...

TT: Vad går genom huvudet i just det ögonblick du inser att du ridit fel?

– Just då är det bara att slå på sig själv och fortsätta, bara att försöka hålla ihop det. Det tycker jag att jag gjorde fast att vi tappade ångan.

– Jag reagerar nog mer nu efteråt.

TT: Känns det mest pinsamt?

– Det är bara att acceptera, alla gör fel någon gång. Jag ska försöka att inte göra någon större grej av det än just det.

Felridningen gav ett rejält poängavdrag och ytterligare några missar drog ned resultatet till 71 632 procent. Det är ytterst tveksamt om det räcker för att hamna bland de 15 bästa som tar sig vidare till söndagens kür.

Vilhelmson Silfvén:

– Nu ska jag heja på de andra, glädjas med dem och få något annat att fokusera på. Nu hoppas jag att de rider ut av bara fan, rent ut sagt.

Therese Nilshagen, Juliette Ramel och Patrik Kittel har alla goda möjligheter att nå söndagens fria program.

Vilhelmson Silfvén får sikta på EM i Rotterdam nästa sommar – och mot OS i Tokyo om två år. Når hon det blir hon ensam svensk idrottare att ha gjort åtta olympiska spel.

TT: Du satsar mot OS?

– Absolut.

TT: Det här förändrar inget?

– Nej, det gör det inte. Det tycker jag inte. Men det är inte målet att göra det med Don Auriello, säger hon.

De har vunnit Jerringpriset fler än en gång 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM