Guld-Stinas glädjetårar

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. På blomsterceremonin brast det för Stina Nilsson. 

Efter det överlägsna OS-guldet berättade hon om känslostormen efter den tunga tiden. 

– Det har varit ett väldigt tufft år för mig att läka från vad jag gick igenom i fjol, säger Nilsson.

I semifinalen fick vi se en duell mellan Stina Nilsson och Maiken Caspersen Falla. Men i finalen gick svenskan på knock. Nilsson tog täten direkt och behöll den enda till hon korsade mållinjen som en överlägsen segrare före Caspersen Falla och ryskan Julia Belorukova. 

OS-live: Se allt om de Olympiska Spelen i Pyeongchang 2018 här.

”Har varit tufft att läka”

På blomsterceremonin brast det för Nilsson som vanligtvis inte visar så starka känslor. 

– Det var konstigt. Jag trodde inte att jag var den som skulle gråta på en prispall. Jag har sett idrottare göra det tidigare, men jag trodde inte att jag skulle bli så rörd. Men när jag vet vilken resa jag har gjort för att få stå där och när det blev som det blev i fjol så är det väldigt skönt att själv få vara där, säger hon. 

Besvikelsen efter att ha fallit i VM-sprinten i Lahtis har varit tung för Nilsson att bära, men det här också gjort henne helt förberedd för sprinten i Pyeongchang.

– Som idrottare går man igenom väldigt många perioder i sin karriär. Det har varit ett väldigt tufft år för mig att läka från vad jag gick igenom i fjol. Och att ta de lärdomarna och översätta det i träning och få ut det en sådan här dag är något jag är väldigt, väldigt stolt över och kommer att ta med mig i fortsättningen.

Du syftar på VM? 

– Det blev en väldigt speciell situation som inte var superkul. Att ta lärdom av det och komma väldigt förberedd tills nu är väldigt häftigt. Det var inte världens bästa dag. 

Nilsson berättar också att femteplatsen i Lillehammer i början av säsongen blev starten på något nytt. 

– Om man jämför mitt lopp i dag jämfört med loppet i Lillehammer är det två olika skidåkare. Jag gjorde en lista på vad vi skulle ändra på. Jag har detaljdesignat pass som ska göra mig bättre på vissa partier i banan. Det är coolt att det lyckas. 

Vad står det på den listan? 

– Det tänker jag inte säga. Det är stakning, bland annat. 

– Jag kände att OS får gå hur det vi vill. Jag har gjort exakt det som jag tror på, sedan kan jag inte göra mer. Skulle jag ha gått någon annans väg som många sa till mig hade jag inte kommit hit med samma trygghet.

Från silver till guld

Att Nilsson lyckades just den här dag hon drömt om kunde hon nästan inte tro.

– Det är så sinnessjukt. Jag har investerat väldigt mycket tid för att kunna komma så förberedd som möjligt just den här dagen, på just den här banan, vid just den här tiden. Att allt det sitter är nästan för bra för att vara sant.

I flera år har hon kallats silver-Stina. Nu väntar ett nytt smeknamn. 

– Guld-Stina klingar också ganska bra...

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.