Hoppet in i världseliten

SPORTBLADET

Doldisen Michel Tornéus, 19, chockade alla med 7,94

1 av 2 | Foto: HASSE SJÖGREN
SVENSKT HOPP I TOPP Nittonårige Michel Tornéus är årets knall i svensk friidrott. Hans 7,94 placerar honom överst på listan över juniorerna som hoppar längst i världen just nu.

Från sommarjobbet som städare till nummer ett i världen.

Nittonåringen Michel Tornéus är årets knall i svensk friidrott efter sina 7,94 i längd i Göteborg.

- Nu är jag bäst i Botkyrka, säger han något överraskande.

Det är hans blygsamma reaktion efter att ha hoppat in som nummer ett bland världens juniorer och som femma i Sverige genom tiderna.

- Men Peter Oldin kom också från Botkyrka och hoppade 7,92 på sin tid. Det känns skönt att ha slagit hans rekord, säger Michel Tornéus.

Det är franskt uttal på förnamnet, medan efternamnet är norrländskt.

Mixen kommer från föräldrarna, där pappa kommer från franskspråkiga Kongo och mamma från Norrland.

Nu är Michel bäst av världens alla längdhoppare under 20 år.

En halvmeter bättre

- Ja, det är naturligtvis kul. Det här var inget jag hade räknat med, eftersom jag tränat hårt senaste tiden inför junior-EM i Litauen. Men jag fick till det ordentligt.

Du hoppade 7,41 som bäst i fjol. Nu har du ökat på med en dryg halvmeter. Hemligheten?

- Jag har koncentrerat mig mer på längdhopp inför den här säsongen. Tidigare höll jag på med massor av olika grenar. Samtidigt har jag blivit snabbare och starkare. Jag är ju i den åldern då man börjar lägga på sig lite muskler. Och jag räknar med att lägga på mig några kilo till.

Michel är sannerligen ingen bjässe. Han är 183 centimeter lång och väger knappt 70 kilo.

- Men det är väl ungefär där jag ska ligga. Men det finns utrymme för några kilo muskler till, säger han.

I fjol sprang du 400 meter häck också. Det är en rätt ovanligt kombination?

- Ja, men jag tycker det är kul att springa häck och jag har tränat mycket löpning. Min klubb IFK Tumba har alltid haft många medeldistanslöpare.

Har du sysslat med några andra sporter?

- Ja, jag spelade rätt mycket fotboll när jag var femton, sexton år. Jag vann rätt många löp- och nickdueller, men så fort jag fick bollen var jag rätt oduglig. Det var inte riktigt min grej.

Född i Botkyrka

Vad har du för mål just nu?

- I första hand är det junior-EM i Litauen senare i juli. Men nästa år är det EM i Göteborg. Jag hoppas att jag tar mig dit.

Berätta lite om dig själv?

- Jag är född i Borkyrka. Jag är från Fittja från början och har tävlat för Tumba sedan tio år. Det är väl inte så mycket mer att berätta. Jag gick ut gymnasiet nu i år och har ett sommarjobb som lokalvårdare.

- Det gäller att tjäna lite pengar mellan tävlandet, men jag hoppas naturligtvis att jag ska kunna satsa på friidrott på heltid de närmaste åren.

Vad har du för framtida dröm och målsättning?

- Jag vill bli bäst, och försöka komma så långt jag kan. I första hand att slå mig in i världseliten och vara med på ett OS.

Vad tror du om åtta meter?

- Min tränare Oscar Gidewall och jag satt och kollade mitt hopp efteråt. Och tekniskt var det inte riktigt bra. Dessutom var det motvind. Det finns mycket mer att fila på och det känns ju bra. Åtta meter ska inte vara omöjligt, som det känns just nu. Jag är ju bara nitton.

Talang från början

Tränaren Oscar Gidewall är inte förvånad över Michels genombrott.

- Nej, det har varit en ganska lång process och Michel har varit en talang redan från början. Nu har han fått en extra skjuts då han koncentrerat sig på längdhopp.

- Men det är inte säkert att det är hans bästa gren. Han är bra på både kort och lång häck och tresteg kanske skulle passa honom allra bäst.

Längdtoppen i världen just nu

Längdtoppen i Sverige genom tiderna

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott