Sverige missade chansen att säkra gruppsegern

SPORTBLADET

Nu måste Tre Kronor slå Lettland

Innsbruck

Tre Kronor hade chans att säkra gruppsegern.

Då kom smällen.

Sverige förlorade med 1-5 mot USA - och måste sannolikt slå Lettland på tisdag för att klara gruppsegern.

- Om vi inte spelar bättre än i dag så går det inte, säger lagkaptenen Jörgen Jönsson.

Efter Tre Kronors första förlust i årets ishockey-VM var Tre Kronor-kaptenen besviken. USA hade effektivitet, vilja och beslutsamhet. Tre Kronor hade...

- ...bristande tålamod, säger Jönsson.

- Det var det som saknades, koncentration och tålamod.

Då försvann också chansen att redan på söndagskvällen säkra slutsegern i fortsättningsgrupp F.

Om Sverige hade vunnit mötet med USA i Innsbruck hade topplaceringen i gruppspelet redan varit nedpackad och klar, trots att tisdagsmatchen mot Lettland återstår. I så fall hade Tre Kronor fått möta fyran i grupp E i kvartsfinalen, sannolikt Schweiz eller Vitryssland.

Nu blev vägen dit krokigare.

Sverige föll, rasade ihop, tappade den lysande målskillnaden - och riskerar att i värsta fall sluta trea i gruppen. Det innebär ett på pappret betydligt tuffare motstånd i kvartsfinalen.

Därför var förlusten mot USA en missräkning.

- Jag hoppas att vi har lärt oss läxan, att vi kan ta med oss nåt av det här inför fortsättningen, säger Jönsson.

- Det var en lektion i effektivitet. Vi åkte på kontring, på kontring, på kontring.

Då kopplade USA greppet.

Ytterligare återbud

Sett till Tre Kronors inledning av VM var svenskarna favorittippade inför söndagsmötet. De fyra inledande VM-matcherna hade gett Sverige fyra segrar, 20-7 i målskillnad - och en stämpel som ett av lagen som kan utmana om VM-guldet.

Men precis som till tidigare matcher hade förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson varit tvungen att ändra om i laguppställningen, den här gången på grund av att Peter Nordström hade känning av en smäll från den andra perioden av 5-4-segern mot Kanada.

In kom i stället Johan Franzén, som sett Tre Kronors första fyra VM-matcher från läktaren. Men Linköpingsforwarden fick en olycklig start på sin VM-debut.

Efter 19.42 av den första perioden skulle Franzén ta ner en puck i brösthöjd, rakt framför målvakten Henrik Lundqvist. LHC-centern sträckte ut näven och stoppade pucken.

Men bara halvt om halvt.

I stället ramlade den ner rakt framför amerikanske Linköpingskollegan Mike Knuble, som oattackerad kunde göra sitt fjärde VM-mål och ge USA ledningen.

Franzén åkte med sänkt huvud mot båset, men gjorde i övrigt en godkänd VM-debut. Det var också Franzén som i den tredje perioden spräckte nollan och hyfsade till förlustsiffrorna till 1-5 med sitt första VM-mål.

Tre Kronor som helhet lyckades däremot inte hämta sig.

Bättring på tisdag?

Den andra perioden inleddes med att Yan Stastny, son till den slovakiske legendaren Peter Stastny, gjorde 0-2 i fyra mot fem. Sedan gjorde Eric Cole 0-3 i friläge.

När också 0-4 kom genom Mike Modano i inledningen av den tredje perioden var matchen körd.

USA jublade över vinsten, medan Tre Kronor fick börja se framåt - mot en tisdagsmatch mot Lettland som inte längre är betydelselös.

Jörgen Jönsson:

- Man kan tro att letterna är sämre än USA, men om vi spelar som vi gjorde i dag så kommer det inte att gå.

Jakob Sillén/TT