Dramatisk bottenstrid i Premier League

Publicerad:
Uppdaterad:

London

Norwich, Southampton, Crystal Palace eller West Bromwich?

I dag avgörs vilket lag som får spela kvar i Premier League.

I potten finns 270 miljoner kronor.

Inför den sista omgången i den engelska fotbollen är toppstriden redan avgjord. Chelsea vinner, Arsenal blir tvåa, Manchester United trea och Everton fyra.

Det är i bottenstriden som spänningen och de flesta av de svenska spelarna återfinns, i ett drama som gäller massor av miljoner. En plats i Premier League nästa säsong anses vara värd 20 miljoner pund (270 miljoner kronor), jämfört med spela i andradivisionen League Championship.

Svenskar på läktaren?

I Southampton finns - förutom skadeförföljde Michael Svensson - Anders Svensson, Mikael Nilsson, Andreas Jakobsson. Alla tre var förvisade till läktaren i förra veckans 2-2-match mot bottenkollegan Crystal Palace. Mittbacken Andreas Jakobsson och högerlöparen Mikael Nilsson finns båda med i Southamptons 19-mannatrupp inför mötet med Manchester United, men det är knappast troligt att de får plats ens på bänken.

Anders Svensson, som redan gjort klart att han flyttar hem till Elfsborg i sommar, finns inte ens med i matchtruppen.

Southampton har varit i den högsta divisionen 27 år i följd, men måste nu lita till att Norwich inte vinner sin bortamatch mot Fulham i den sista omgången. Norwich är en poäng före i tabellen.

- Jag tror att vi måste vinna - jag tror inte att oavgjort räcker. Vi måste slå Manchester United och sedan hoppas att Norwich inte får med sig alla tre poängen mot Fulham, analyserar Southamptons manager Harry Redknapp.

United verkar inte vila några av stjärnorna till den stundande FA-cupfinalen mot Arsenal. I matchtruppen mot Southampton finns namn som Rio Ferdinand, Roy Keane, Cristiano Ronaldo, Ryan Giggs, Paul Scholes, Wayne Rooney och Ruud van Nistelrooy.

Harry Redknapp får klara sig utan avstängde anfallaren Peter Crouch, som Sven-Göran "Svennis" Eriksson nyligen tog ut i landslaget.

- Peter är givetvis en stor förlust eftersom han har spelat strålande under hela säsongen, säger Redknapp.

Henri Camara och Kevin Philips förväntas nu bilda anfallspar. Dessutom kan David Prutton göra comeback efter en tio matcher lång avstängning, medan svenskarna lär få sitta på läktaren.

Fördel Norwich

I Norwich står svenskarna lite högre i kurs. Mathias Svensson är nyttig som inhoppare i anfallet och har gjort ett par viktiga mål, och Mattias Jonson konkurrerar om en plats till höger på mittfältet. Båda svenskarna finns med i den 18-mannatrupp som Norwich tar med sig till London.

- Nu finns chansen för alla spelare att göra ett avtryck i Norwich Citys historieböcker, säger managern Nigel Worthington.

Tätt derby?

Precis som för Southampton ligger Crystal Palaces chans i att Norwich inte tar tre poäng. Då kanske skyttekungen Andy Johnson kan skjuta kvar Londonklubben i Premier League i derbymötet borta mot Charlton.

- Det är ett derby och känslorna svallar. Någon sade till mig att det skulle vara höjdpunkten på Charltons säsong om de slår oss, säger Crystal Palace manager Iain Dowie.

West Bromwich är jumbo i tabellen inför dagens sista omgång, men Birminghamlaget har ändå chansen att klara sig kvar. Då krävs seger i sista omgången hemma mot Portsmouth, samtidigt som inget av de övriga tre lagen i bottenstriden vinner.

Fakta: Läget i bottenstriden av Premier League

TT-AFP-Reuters

Publicerad: