Ailton Almeida sänkte Elfsborg

SPORTBLADET

Fyramålsskytt när Örgryte vände 0-2

Göteborg

När förlusten grinade Örgryte i ansiktet steg brassen Ailton Almeida in i handlingen.

Med fyra mål på 20 minuter vände han 0-2-underläget till en 4-2-seger mot Elfsborg.

- Jag har aldrig tidigare gjort fyra mål i en seniormatch, sade matchvinnaren efteråt.

Matchen på Gamla Ullevi inleddes trevande, men det var gästande Elfsborg som började bäst och satte press mot Örgrytes försvar. I mitten av den första halvleken svarade Örgrytes målvakt för ett par riktigt bra räddningar och höll Örgryte kvar i matchen. Elfsborg fick också ett mål bortdömt för offside.

I 33:e minuten tvingades han dock släppa in ett mål när Hasse Berggren nickade in en ribbretur. Målet föregicks av en misstänkt offside när tre Elfsborg-spelare såg ut att vara på fel sida. Nio minuter senare gjorde Daniel Alexandersson 2-0 för Elfsborg. Från 25 meter sköt han via stolpen otagbart för Dick Last.

- Så långt gjorde vi en bra match och hade bra kontroll på spelet, sade Elfsborgs tränare Magnus Haglund efter matchen.

Almeidas dag

Resten av matchen vill han dock glömma, för sedan startade Almeida-show.

Mindre än en minut efter Elfsborgs andra mål reducerade han när han i höjd med straffområdeslinjen tog ned en långboll, avancerade ett par steg och sköt tätt intill ena stolpen.

Efter paus var det ett betydligt piggare Örgryte som kom till spel. Tränaren Zoran Lukic valde att frångå 4-3-3-systemet och spela mer 4-4-2.

- 4-3-3 är ännu för tröttsamt för oss att spela. Spelarna är mer vana vid 4-4-2.

Nio minuter in i andra halvleken var det dags för Almeida igen. På ett inlägg från vänster av Clifford Mulenga nickade han in kvitteringen. Två minuter senare kom nästa mål när Almeida dribblade sig igenom Elfsborgs försvar på en framspelning från Jóhann Gudmundsson.

Solonummer

Fyran var ett solonummer av Almeida. Han löpte själv upp med bollen på vänsterkanten, tog sig in i straffområdet och sköt otagbart i bortre burgaveln.

- I dag var det roligt att spela, sade en glad Ailton efter matchen. Vi spelade bra och rolig fotboll i andra halvleken och fick ett bra resultat.

Fyra mål i en match är något som Ailton inte gjort tidigare.

- Nej, inte i en seniormatch. I en juniormatch hemma i Brasilien gjorde jag en gång fem mål. Det här var mycket roligare.

Segern innebär att Örgryte slipper tänka på kvalstrecket i de två avslutande matcherna. Platsen är nästa års allsvenska är klar.

- Vi har aldrig tittat neråt i tabellen. Vi har hela tiden tittat uppåt eftersom vi vet att vi är ett bra lag som kan spela rolig fotboll när det stämmer, sade Ailton Almeida bestämt.

Leif Brändström/TT