Italiensk fotboll är sjuk - hoppas den går att bota

SPORTBLADET

Ett självmordsförsök, en jätteskandal och ett landslag som förtvivlat kämpar vidare i VM.

Det är bilden av italiensk fotboll inför fotbollsfederationens rättegång mot männen som berövat "il calcio" på sin heder.

I skrivande stund är det ingen som vet varför den arme Gianluca Pessotto hoppade ut från ett fönster på Juventus kontor i Turin i går eftermiddag.

Italienska nyhetsbyråer uppger att han var deprimerad och att han hade ett radband i handen när han hoppade.

Det mesta tyder på ett självmordsförsök.

Centrum för alla sorters bedrägerier

Ingen vet varför. Men den pågående fotbollsskandalen i Italien kan knappast ha gjort tillvaron ljusare för Gianluca Pessotto. Han spelade i Juventus under de år som generaldirektören Luciano Moggi och VD:n Antonio Giraudo sakta men säkert förvandlade Italiens anrikaste klubb till centrum för alla sorters bedrägerier, från doping till manipulation av matcher och falska ligasegrar. Den värsta skandalen i italiensk fotbolls historia, säger mannen som har utrett härvan. Flera klubbar följde Juventus exempel.

Moggi var bossarnas boss.

Ingen skugga faller på Gianluca Pessotto. Tvärtom. Han hade nyligen utnämnts till team manager i Juventus nya, kemtvättade organisation just därför att han uppfattas som fullständigt fläckfri.

Kanske finns det överhuvudtaget ingen koppling mellan Pessottos privata tragedi och skandalen. Men det enda som saknades i den fasansfulla soppa som börjar rullas upp offentligt på Olympiastadion i Rom i morgon, är en spelare som försöker begå självmord. Vissa har inget samvete alls. Andra tar på sig synder de inte har begått.

Uppfattas som ovärdiga

Det är mot bakgrund av dessa grymma, häpnadsväckande, overkliga händelser, som "gli azzurri" kämpar vidare i sin steniga uppförsbacke i VM. Inte bara för att visa en hel värld att italiensk fotboll trots allt är konkurrenskraftig, utan också för att skjuta den hemska vardagen framför sig, så länge som någonsin är möjligt.

Oavsett hur det går för "gli azzurri" i resten av turneringen är VM i Tyskland det värsta som italienarna någonsin deltagit i. Även om de vinner kommer de att uppfattas som ovärdiga. Utredningarna kring Luciano Moggi har avslöjat ett system som många måste ha känt till. Även de som har deltagit passivt har en del av skulden.

Denna outtalade anklagelse vilar över varje presskonferens med Marcello Lippi och spelarna. Den är en viktig orsak till de starka spänningarna i det italienska lägret.

Drygt hälften av "gli azzurri" spelar i klubbar som är indragna i skandalen. Vissa av dem, som Gigi Buffon och Vincenzo Iaquinta, hotas av åtal i "riktiga" domstolar för illegalt spel. De allra flesta har ingen aning om sin framtid.

Under de senaste dagarna har det dessutom kommit fram att fotbollsfederationens utredare tänker gå vidare och granska spelarmarknaden, kontrakten, svarta och vita löner.

Rättegången som börjar i Rom i morgon är alltså bara början på historien om italiensk ligafotbolls uppgång och fall.

Tragedin träffar rakt i hjärtat

I går lämnade Alessandro Del Piero, Gianluigi Zambrotta och Ciro Ferrara "gli azzurris" träningsläger i Duisburg under några timmar, för att besöka sin före detta lagkamrat på sjukhuset i Turin.

Ingen kan längre påstå att stormarna kring fotbollen i Italien inte påverkar landslaget. Pessottos öde träffar flera av spelarna rakt i hjärtat. Och vad tänker Marcello Lippi, förbundskaptenen, som har tränat honom i Juventus i många år?

Gianluca Pessotto har fått allvarliga skador, men hans liv är inte i fara. Här finns en oundviklig symbolisk parallell till "il calcio". Italiensk fotboll är sjuk, men går förhoppningsvis att bota?

Rättegångarna på stadion och, så småningom i de italienska domstolarna, tjänar inte bara till att döma de som gjort sig skyldiga till brott. Huvudsyftet är att städa och vädra ut och ge italiensk fotboll tillbaka allt det som spelare och tifosi har att vara stolta över och glädjas åt.

Kristina Kappelin