OS-kravet: Nosa på en finalplats

Foto: Simon Persson är på jakt efter en OS-biljett.
SPORTBLADET

Förra helgens uppvisning räcker inte för en säker OS-plats.

Till dagens sprint ställs hårda krav på Simon Persson, 22.

– Man bör åtminstone nosa på en finalplats, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

I dag tävlar 13 svenska längd­åkare i sprint i italienska Asiago. Troligen är tävlingen viktigast för Simon Persson, som jagar en OS-biljett. I söndags var 22-åringen tredje snabbast i tidskvalet, vann sin kvartsfinal, ryckte ifrån i semin, men slogs ut efter att ha ramlat två gånger.

Trots att Persson bara blev nia berömde förbundskaptenen Rikard Grip honom med orden ”Det är en världsåkare vi har sett på start i dag. Det är självklart att han blir högaktuell för OS då”.

”Simon ligger närmast”

Tio traditionella längdåkare är hittills uttagna till OS. Efter helg­ens tävlingar ska Rikard Grip nominera ytterligare ett par sprinters. Hanna Eriksson och Stina Nilsson (sjuk och tävlar inte i helgen) kommer sannolikt tas ut eftersom de båda var i final förra helgen, men för Simon Persson hänger mycket på helgens prestationer.

– Av de inte kvalificerade är Simon den som ligger närmast, säger Rikard Grip.

Persson har tre gånger varit nia i världscupen, men aldrig bättre än så. Det kan komma att krävas redan i dag.

Klassisk sprint i helgen

– SOK (Sveriges olympiska kommitté) har satt upp att man ska hålla topp åtta-nivå, så då bör man åtminstone vara i semifinal och nosa på en finalplats för att det ska räcka till OS. Men man ska också veta att det är klassisk sprint i helgen medan OS går i den fria stilen som vi tävlade i förra helgen, säger Rikard Grip.

Fotnot: Dagens sprintfinaler sänds i SVT1 med start 12.15.

ARTIKELN HANDLAR OM