Mejla

Mats Wennerholm

Totalhockey

Wennerholm: Jag har aldrig sett en sådan överkörning – jag fick vibbar av Sovjet 1981

SKELLEFTEÅ. Skellefteå kom ut i första SM-­finalen och spelade sådan totalhockey att jag fick vibbar av VM i Göteborg 1981.

Om ni nu minns matchen där Sovjet slog Tre Kronor med 13–1 i VM-finalen.

Det kändes som det var på väg mot ­något liknande här i Skellefteå innan Färjestad hämtade sig från chocken och västerbottningarna lättade lite på gasfoten.

Men jag har aldrig sett en sådan överkörning i en SM-final.

De första femton minuterna var det som om Skellefteå körde på en 110-väg och att Färjestad var kvar på 30-sträckorna hemma i Karlstad.

Chockstart är nästan en underdrift.

Färjestad hade åtta raka segrar på bortaplan inför den här matchen, men den sviten åkte raka vägen i papperskorgen.

De var inte ens nära.

Det kändes som den här matchen bara varade i knappa elva minuter. Då stod det redan 2–0 till Skellefteå.

Det fanns de som påstod att utvisningen på Christian Berglund i slutet av andra perioden blev matchavgörande bara för att Pierre-Edouard Bellemare smackade in 3–0 i det power play som följde.

Men det målet spelade ingen större roll.

Ett av Europas bästa lag

Matchen var redan avgjord och Färjestad skapade mest halvchanser när de kom tillbaka i andra och tredje perioden och i alla fall gav det en chans. Men det kändes som om Skellefteå hela tiden hade en växel till om det hade behövts.

Det behövdes aldrig.

Nej, jag är otroligt imponerad av Skellefteås förstaperiod. De är helt klart ett av Europas bästa lag just nu, KHL inräknat.

Det är inga slumpmål de gör i de här matchen heller, utan allt är frukten av individuell skicklighet och en lagmaskin där ­alla kuggar i varandra och gör sitt jobb.

Jimmie Ericsson två snabba skär in i offensiv zon och så smack – 1–0 i Fredrik Pettersson-Wentzels högra kryss. Sedan Jocke Lindström, som stötte in 2-0 fri framför mål på en perfekt passning från Oscar Möller. Och så fransmannen Bellemares direktskott ­efter snabbt klappklapp-spel i power play i andra perioden.

Plus en drös andra öppna lägen och kvalificerade målchanser. Det kunde faktiskt stått 5–0 efter den där magnifika första perioden utan att någon kunnat protestera.

Efter den här första finalmatchen är dagens stora gåta hur ska Färjestad kunna vända på det här.

Skellefteå är bättre på allt.

De har ett power play i absolut världsklass med en effektivitetsprocent på 40,48 i slutspelet. I går fick de två power play – och gjorde mål på båda.

Och de är lika bra i box play.

Färjestad fick fem numerära överlägen i går, inklusive 24 sekunder i fyra mot tre. Värmlänningarna som har ett lika dåligt power play som Skellefteås är bra. De har gjort tre mål på 43 chanser i slutspelet så här långt och de var inte ens nära på de fem chanser de fick i första finalen.

Färjestads chans – fortsätta grisa

Samtidigt gick Markus Svensson upp i topp i målvaktsligan med 93,86 i räddningsprocent efter den hållna nollan i går.

Nej, jag har inga svar på hur värmlänningarna ska kunna vända på det här. De har allt emot sig. Deras enda chans är att fortsätta grisa och spela fysiskt och försöka få Skellefteå ur balans.

Det gick inte i går, även om det brände till några gånger. Milan Gulas sänkte Skellefteås back Erik Andersson på offensiva blå och Ole Kristian Tollefsen försökte väcka laget genom att ge Pierre-Edouard Bellemare en törn innan andra perioden ens kommit i gång.

Det blev lite kalabalik, men det tände ­ändå aldrig riktigt till.

Fem numerära överlägen för Färjestad, mot bara två för Skellefteå. Det kändes som en aning sned fördelning i en match där västerbottningarna var det spelförande laget.

Stort ändå av färjestadtränaren Leif Carlsson att delvis hålla med domarna om den omdebatterade utvisningen på Christian Berglund.

Leif Carlsson är inte den som brusar upp i onödan, även om det händer ibland. Men han visar alltid en ovanlig klarsynthet efter matcherna. Även om det är hans eget lag som drabbats.

Det beundrar jag honom för.

Att tippa 4–0 i matcher till Skellefteå en dag som denna känns som att sparka in en ­öppen dörr.

Nu har jag varit med så länge att jag sett större under ske än om Färjestad skulle kunna ta en eller två segrar.

Men absolut ingenting pekar på det.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN