Upplagt för drama efter rysaravslutning

avErik Karlsson

Sen femetta bäddar för oviss final

Bosse Wirebrand, till höger, och Mikkel B Jensen, till vänster och deras Vetlanda har kopplat ett litet grepp om SM-finalen i speedway. Nytt drama väntar i morgon.

Elit Vetlanda har har tagit ett svagt guldgrepp i SM-finalen efter 46-44 i hemmamötet.

Men det kunde varit än starkare om inte Piraterna räddat upp siffrorna i ett sista rysarheat.

– Det känns bra, vi gör en bra tävling överlag, säger Jonas Davidsson till Sportbladet efter att ha styrt hem en femetta i 15:e heatet för Piraterna.

Elit Vetlanda och Piraterna har dominerat svensk speedway de senast åren. Och årets första final har utvecklat sig till en riktig rysare.

Piraterna fick en drömstart på matchen med en femetta redan i första heatet med Jonas Davidsson som segrare före Greg Hancock. Men trots att den inför finalen formsvage Davidsson fortsatte att åka bra var det Elit Vetlanda som kopplade greppet om matchen. Hetast i inledningen för hemmalaget var Magnus Karlsson som tog tre raka heatsegrar på de fem första heaten.

– Det är helt otroligt, fantastiskt vilka starter jag får till. Det bara flyter på, sa han till CMore efter fem heat.

Rysaravslutning på matchen

Vetlanda hade som mest sex poängs ledning, 24-18, men Piraterna bet sig fast och 3-3-heaten radade upp sig i slutet av matchen och inför det fjortonde heatet var avståndet nere i två poäng.

Då tog Martin Vaculik och Janusz Kolodziej en femetta och plötsligt hade Vetlanda chansen att koppla ett rejält grepp om finalen.

Men i ett dramatiskt sista heat där Vetlandas Jaroslaw Hampel fick maskinproblem kunde Jonas Davidsson och Greg Hancock avsluta kvällen som de började – med en femetta.

Piraterna favoriter

Därmed är avståndet bara två poäng till Vetlandas fördel inför avslutande finalen i Motala.

Ett avstånd Piraternas bästa poängplockare, 14+1, Jonas Davidsson är nöjd med:

– Det är klart att det känns bra. Men det är en match i morgon också. Kan vi göra det jämnt här i Vetlanda kan de köra jämnt med oss i Motala, säger han till Cmore.

Desto tyngre hade Vetlandas Thomas H Jonasson som bara körde in en poäng. Trots ledningen hade han svårt att glädja sig.

– Det är väldigt tungt, jag är väldigt ledsen över min prestation. Det enda positiva är att det inte kan gå sämre i morgon, säger Vetlandaföraren.

CMores expert Morgan Johansson tror att Piraterna kommer vända finalen. 

– Jag tycker det är klar fördel Piraterna nu.

Finalen avgörs i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway