Kajsa Bergqvist om Isinbajevas utspel: ”Det är skrämmande”

MOSKVA/STOCKHOLM. Kajsa Bergqvist skakar på huvudet när hon får höra om Jelena Isinbajevas utspel.

– Det är väldigt skrämmande. Och att avsluta sin karriär med ett sånt dumt uttalande är sorgligt, säger Bergqvist till Sportbladet.

Stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva ägnade en stor del av torsdagens presskonferens åt att fördöma Emma Green Tregaros ställningstagande att måla sina naglar i regnbågens färger, en slags protest mot Rysslands nystiftade antihomolag.

Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Vi är ryssar, kanske är vi annorlunda än folk från andra länder, men vi har våra lagar som alla måste respektera, sa ryskan och slog fast hur man ser på homosexuella relationer i Ryssland.

”Pojkar med flickor och flickor med pojkar”

– Vi anser oss vara normala, pojkar lever med flickor och flickor lever med pojkar. Det kommer från långt bak i tiden, vi har aldrig haft problem med sånt här förr och vi vill inte ha det i framtiden.

Förre höjdhopparen Kajsa Bergqvist är öppet homosexuell. Sportbladet träffar henne på väg in i Luzjnikistadion för att se torsdagens tävlingar.

När Sportbladet spelar upp filmen med Isinbajevas uttalanden suckar hon:

– Jag tycker att det är väldigt skrämmande, det är den propagandan som förs av makten, av henne, och är säkert en åsikt som många delar i det här landet, säger hon.

– Hon har rätt att säga precis vad hon känner och tycker, lika mycket som Emma och Moa har rätt att måla sina naglar i vilka färger de vill. Det handlar om yttrandefrihet och det är uppenbart att det inte är något som är lika som i Sverige.

”Det är trams och sorgligt”

Isinbajevas snack om respektlöshet förkastar Bergqvist:

– Det är trams. Jag tror att för hennes del, nu är hon kanske beroende av ryska staten, men att avsluta sin karriär med ett sånt dumt uttalande är sorgligt.

– I stället för den fantastiska insats hon gjorde på stadion för två dagar sen så kommer många komma ihåg henne för det här.

Vilken relation har du och Isinbajeva sedan tidigare?

– Vi bodde samtidigt i Monaco under många år, vi känner varandra litegrann. Om det här har vi inte pratat, men jag vet att hon har de åsikterna hon har.

Hon har uttryckt de här åsikterna tidigare?

– Jag vet i alla fall att när hon fick reda på det så var hon djupt chockad.

– Jag får vara tacksam att jag bor i det land jag gör, där alla har rätt att tänka fritt och vara den man vill vara.

”Tror att de kan kontrollera känslor”

Emma får också stöd av sin tränare, och man, Yannick Tregaro:

”Jag tycker det är fascinerande att ryska staten tror att de kan kontrollera människors känslor.”, skriver han på twitter.

”Kärlek är den starkaste känslan en själ kan skapa. Lycka till med att försöka bekämpa den, ryska regeringen.”

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN