Motorlistan: Kvinnorna som betyder mest

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Kaltenborn, Patrick och Karlsson.

Michèle Mouton, Danica Patrick och Monisha Kaltenborn - det är tre kvinnor som har gjort otroligt mycket för tjejerna inom motorsporten.

Men de är inte ensamma.

Sportbladets motorreporter Anna Andersson andra tjejer som betyder mycket för motorvärlden i dag och som har chansen att påverka sporten in i framtiden.

✓ 1) Michèle Mouton

Fransyskan vann San Remorallyt 1981 och 1982 var hon den dominerande föraren i rally-VM och tog tre delsegrar. Dock förlorade hon titeln eftersom hennes Audi allt för ofta gick sönder innan tävlingen var över. I dag är hon generalmanager för World Rally Championship och en av de absolut mäktigaste kvinnorna inom motorvärlden.

✓ 2) Danica Patrick

Amerikanskan behöver egentligen ingen närmare presentation. Hon var den första kvinnan som vann ett lopp i amerikanska IndyCar 2008 och 2005 ledde hon klassiska Indy 500 i 17 varv, 2009 slutade hon trea. Förra året bytte hon till erkända NASCAR och där kör hon i år igen. Hon är en av de största stjärnorna i serien och en fantastisk förebild för tjejer med stora drömmar.

✓ 3) Monisha Kaltenborn

Född i Indien, uppvuxen i Schweiz där hon också utbildade sig till jurist. 1998 började hon arbeta tillsammans med Peter Sauber och hans F1-team. När grundaren lämnade rollen som stallchef fick Kaltenborn ta över, då blev den då 41-åriga tvåbarnsmamman den första kvinnliga stallchefen inom F1.

✓ 4) Ramona Karlsson

I fjol körde hon i från grabbarna i SM och blev första vinna att ta en totalseger i en SM-deltävling. I år är fokus ändrat. Hon tänker bli första kvinnan att köra VM i rallycross.

✓ 5) Claire Williams

Pappa heter Frank Williams, och är en av de mest välkända personerna inom F1. Hans stall har vunnit nio VM-titlar för konstruktörer och sju förartitlar och 2002 fick hans dotter jobb inom stallets PR och pressavdelning, då hade hon tidigare varit presstaleskvinna för Silverstone. Hennes pappa är fortfarande stallchef för teamet, men Claire, 37, är numera vice stallchef.

✓ 6) Caroline Olsen

Norskan flyttade till USA och körde roadracing för Michael Johnsons Celtic Racing Team i USA, hon skadade axeln svårt i en masskrasch och fick säsongen förstörd. För en månad sedan klev hon upp på hojen igen och nu är det full fart framåt.

✓ 7) Susie Wolff

Brittiskan har kört den tyska serien DTM under flera säsonger, men 2012 fick hon jobb som utvecklingsförare för Williams F1. I sommar ska hon köra två fredagsträningar för stallet och därmed är hon den första kvinnan sedan 1992 som kör under en av  tävlingshelgerna i F1. Hennes man Toto är delägare i stallet och jobbar även för Mercedes F1.

✓ 8) Simona de Silvestro

Schweiziskan har kört IndyCar i flera år, där hon slutat på 13:e plats som bäst, och hon kallas för "The Iron Maiden". I år har hon skrivit kontrakt med Sauber F1 som ska utbilda henne till F1-förare och målet är att hon ska köra i serien 2015.

✓ 9) Chatrine Friman Brantvik

Hon är allsvenskans enda kvinnliga speedwayförare, Gnistornas förare är en stor förebild för tjejer med speedwaydrömmar.

✓ 10) Burcu Cetinkaya

Rallyförare från Turkiet körde sitt första WRC-rally 2006 och har sedan dess byggt sig en framgångsrik karriär, bäst har det gått i Qatar där hon var tvåa i mästerskapet 2012 och 7:a 2013. Hon har även kört IRC och byggt sig en framgångsrik TV-karriär i Turkiet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM