”Svårt att förstå hur de tänker”

Flugstad Östberg och Heidi Weng
Flugstad Östberg och Heidi Weng

LENZERHEIDE. Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Marit Björgen har tackat nej.

Nu hotar ettan Ingvild Flugstad Östberg och tvåan Heidi Weng att hoppa av Tour de Ski. 

– Jag har svårt att förstå hur de tänker, säger Vegard Ulvang, ordförande i Fis längdskidkommitté.

Flera av de största stjärnorna som Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Marit Björgen och Johannes Hösflot Kläbo har avstått Tour de Ski för att förbereda sig för OS. Efter den avslutande etappen i Lenzerheide hoppade dessutom Astrid Uhrenholdt Jacobsen av touren. 

Men det kan bli värre. 

Ingvild Flugstad Östberg vann måndagens jaktstart och leder touren 32.8 sekunder före tvåan Heidi Weng.

Men det är inte säkert att norskorna kommer att vara med och kämpa om segern uppför slalombacken Alpe Cermis. 

– Det är tufft att köra en tour och jag måste bara få Ingvild att köra hela vägen så att jag också kan göra det. Vi är så många norskor som är bra, det är hårt att gå en dag och du blir sliten, säger Heidi Weng. 

Flugstad Östberg är dock tveksam. 

– Jag förstår inte helt varför hon säger "om Ingvild ska hem så måste jag hem". Heidi kommer att stå på toppen av den slalombacken, det kan jag nästan lova dig helt säkert. Men jag måste se lite, säger hon och fortsätter: 

– Om båda vi hoppar av och är etta och tvåa är det synd (för touren). Samtidigt måste man göra det som är bäst för sig själv och om det är att hoppa av måste vi göra det.

Vegard Ulvang.
Vegard Ulvang.

”Svårt att förstå hur de tänker”

Vegard Ulvang, ordförande i Fis längdskidkommitté, ställer sig frågande till alla avbräck och avhopp. 

– Tour de Ski är den mest populära tävlingen vi har på längdsidan efter VM och OS. Jag kan inte tvinga någon till start, det handlar om personliga prioriteringar, men jag kan säga som så att jag har svårt att förstå hur det tänker, säger han. 

Hur ser du på att både ettan och tvåan i totalen kan hoppa av? 

– Jag är inte på plats så det kan jag inte kommentera. Tour de Ski är för dem som vill vara med och för dem som vill vinna. Men det är klart att jag har svårt att förstå både hur svenskorna och norskorna som är hemma tänker eftersom det är ett väldigt stort engagemang med mycket publik och prestige.

”Bygger inte kvinnlig längdåkning”

Ulvang är dock inte rädd för att Tour de Skis framtid är hotad när stjärnorna väljer att avstå.

– När de bästa inte är med kommer nya stjärnor. Men det när klart att när de bästa inte ställer upp bygger man varken sitt eget varumärke eller kvinnlig längdåkning. Det bör man tänka på. Men Tour de Ski går vidare. Det har elva års historia och mer populärt än någonsin. 

Flera åkare, däribland Charlotte Kalla, har varit kritiska till tidpunkten för Tour de Ski, men enligt Ulvang finns det ingen chans att touren flyttas.

– Det är inte ett alternativ. Det är nyårshelgen av många orsaker. Det är inget alternativ att flytta varken åt det ena hållet eller det andra. Detta är den bästa tidpunkten när mellan-Europa har semester och det kommer mycket folk, säger han. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.