Veteranen och talangen jagar OS-biljett - båda kan få åka

SPORTBLADET

PLANICA. Emil Jönsson, 32, och Viktor Thorn, 21, är de två sista herråkarna som har chans att slå sig in i OS-truppen.

Men det handlar inte om en ren duell mellan veteranen och talangen - båda kan få klartecken.

– Så kan det bli, vi kan ta ut noll, en eller två, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Världscupen i Planica är sista möjligheten för flera åkare att lägga beslag på de sista platserna i OS-truppen.

På herrsidan handlar det om Emil Jönsson, 32, och Viktor Thorn, 21.

Med redan klara sprintåkare i Calle Halfvarsson, Teodor Peterson och Oskar Svensson finns det en sprintplats öppen inför OS. Ändå kan både Emil Jönsson och Viktor Thorn bli OS-klara, de är båda åkare som dessutom klarar andra distanser.

– Det skulle kunna vara så. Vi kan välja noll, en eller två åkare, säger Peter Reinebo på SOK.

I Emil Jönssons fall är kraven på en OS-plats tydliga. Enligt SOK:s grundkriterier ska den aktiva enskild eller i lag visat att hon eller han kan konkurrera om en placering inom topp åtta.

Emil Jönsson var femma på sprinten i Dresden förra veckan. Han kom dessutom på pallen i teamsprinten med Teodor Peterson.

Men det räcker inte?

– Det var stärkande,. men det handlar också om banans beskaffenhet, konkurrensen och stilen, säger Peter Reinebo.

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
Emil Jönsson.
Bildspecial: Svenska OS-hoppen som barn 00:49

Och då var det inga faktorer som talade för Emil Jönsson med kort bana, tunn konkurrens och fri stil istället för klassiskt som i OS...

– Nej, ändå var det han gjorde bra. Det går inte att bortse helt från. Men det räcker inte. Han är i det läget att han måste visa att han uppfyller grundkriterierna.

Kan skrälla sig in

För Viktor Thorn är omständigheterna mildare inför lördagens tävling. Det kan räcka med en bra tendens, en formkurva som pekar åt rätt håll för att åkaren, som bara kört tre världscuplopp (placeringar 66-43-34). Han kan skrälla sig in i OS-truppen och gjorde intryck på landslagsledningen under sin tremil i Skandinaviska cupen i Piteå.

Viktor Thorn, som tillhört landslagets träningsgrupp i år, kan erbjudas plats under de så kallade framtidskriterierna.

– Vi har ett annat perspektiv när det gäller de yngre aktiva. Det är inte ett resultat som är avgörande, utan en samlad bedömning. Men det handlar också om att se till om den yngre åkaren får chans att köra en distans, vilken roll den kan spela i laget, säger Peter Reinebo.

Bland de åtta främsta

På damsidan är konkurrensen mer öppen inför helgen. Flera åkare som Linn Sömskar, Evelina Settlin, Jonna Sundling, Anna Dyvik, Maria Nordström och Emma Wikén tävlar för en plats i truppen.

Anna Dyvik och Jonna Sundling är åkare som kan bli uttagna enligt framtidskriteriet och få chansen även om resultaten i helgen inte blir topp-åtta och en Emma Wikén eller Linn Sömskar skulle övertyga.

– Vi är väldigt glada över att kunna ta ut någon enligt framtidskriteriet. Det är en positiv utveckling både för oss och för den aktiva. Men det sker inte till vilket pris som helst. Vi kan dock komplettera truppen både på herr- och damsidan, det finns inga formella hinder för det, säger Peter Reinebo.

Det finns inte heller en exakt summa för hur många åkare som kan få plats i truppen.

ARTIKELN HANDLAR OM